Varm choklad på ett hälsosamt vis

Hej i höstrusket!

För hur lite jag än vill medge detta, så börjar den vackra, färgglada och ljuvliga hösten ge vika för den gråare, kallare och mörkare hösten. Är inte jätteförtjust i just denna tid. Denna mellanperiod, efter att löven fallit och innan snön kommit. Som tur är så är det inte jättelångt kvar till snö och julförberedelser. 

Hej i höstrusket!

För hur lite jag än vill medge detta, så börjar den vackra, färgglada och ljuvliga hösten ge vika för den gråare, kallare och mörkare hösten. Är inte jätteförtjust i just denna tid. Denna mellanperiod, efter att löven fallit och innan snön kommit. Som tur är så är det inte jättelångt kvar till snö och julförberedelser. 

Men, vad passar då bättre än att kura upp i soffan med en kopp varm dryck och någon bra serie? Minnet tar mig tillbaka till sjätte klass då varm choklad och skogaholmslimpa med ost var mer regel än undantag, och än idag är det än svårslagen kombo. Idag väljer jag dock bort den färdiga, och väldigt sockriga oboyen och gör egna, mer hälsosamma varianter. Här har ni några tips på god, varm dryck att njuta av i den ruggiga hösten!

Klassisk varm choklad, the healthy way:

– 2-3 dl mjölk

– 1-2 tsk kakao

– 1 tsk agavesirap/honung/dadel

Värm mjölken i en kastrull och smaka av med kakao och sötning. För extra lyx; toppa med vispad grädde och pudra avslutningsvis över lite mer kakao. Väljer du att söta chokladen med en dadel så mixar du samman alla ingredienser i en mixer INNAN du värmer den i kastrullen.

Vegansk varm choklad, med en touch av kola:

– 2-3 dl valfri mjölkdryck (havredryck och kokosdryck är favoriter)

– 1 msk carobpulver

– Eventuellt 1 tsk agavesirap (carobpulver är rätt sött i sig, så det funkar utan)

Vär mjölken i kastrull och blanda i carobpulvret. Här kan du lyxa till chokladen med en rejäl sked vispad kokosgrädde. MUMS!

Lyxvarianten:

Mörk kvalitétschoklad (86-90 %), ca 50 gram

– Ca 2 dl valfri mjölkdryck

– Ev. agavesirap/honung

Häll upp mjölken i en kastrull börja värma, Bryt ner choklad och rör försiktigt om tills chokladen smält. Smaka eventuellt av med agavesirap/honung och en nypa salt. Ett tips är också att prova koka med ingefära för lite sting!

Chailatte:

– 1,5 dl vatten

– 1,5 dl valfri mjölkdryck

– Vaniljpulver, kardemumma, kanel och ingefära (alternativt färdigt chai-te)

– Agavesirap/honung

Om du har färdigt chai-te kokar du upp vatten och tillagar te´t som vanligt. Värm därefter mjölken och rör ner i ditt chai-te. Smaka av med sötning. Har du inte chai-te så värmer du mjölk och vatten i en kastrull och smakar sedan av med kryddorna och sötningen. Har du en mjölkskummare kan du också skumma mjölken innan du blandar ner den i vattnet.


 

Så, min uppmaning till er denna gråa tisdag är att genast planera in en kväll/eftermiddag i soffan med en serie, massa tända ljus, varma raggsockor och en stor kopp varm dryck!

Kram! //Hannah


No Comments Yet

Comments are closed