Någonting större

Hejsan!

Hejsan!

I eftermiddag har jag suttit på ett seminarium om existentiell hälsa. För det är faktiskt så, att i dagens definition av hälsa ingår existentiell hälsa, eller kanske andlig hälsa, om man vill kalla det så. Det blir en sån stor, men fin kontrast till allt annat vi försöker pränta in i våra huvuden. Allt praktiskt och teoretiskt, allt sånt som man enkelt kan sätta ord på, som man kan googla fram på internet eller läsa sig till i en bok. Men när vi går in på existentiella frågor blir det genast mycket svårare. Något flummigt och något som det kan vara svårt att sätta ord på. Men för det inte mindre viktigt. 

Inför dagens seminarium skulle vi fundera över vad “någonting större” innebär för oss själva, och för människor i vår omgivning. Det första jag kom och tänka på när jag hörde uttrycket, var kärlekens kraft. För mig är den kraften något som står över allt annat. Kärleken är kraftfull, och även om jag inte alltid är medveten om dess närvaro, så är den där som någon sorts högre kraft som styr mig i många, om inte alla, val jag gör. Den är också avgörande för mitt mående. Likväl som kärleken kan göra att jag känner mig meningsfull och lycklig, kan den också göra mig otroligt olycklig och vilsen. Och här tänker jag inte enbart kärleken till andra människor, utan också kärleken till mig själv, kärleken till platser och till upplevelser.

Jag har många kloka klasskamrater och efter dagens seminarium har jag hört många fina tankar kring vad “något större” kan vara för något. Många pratade om livet i sig. Att känna ett sammanhang och en samhörighet. Att vara en del av något större, av livet. Någon nämnde hoppet, som en större kraft och något som påverkar det som händer omrking oss och de val vi gör. Några pratade om att de kanske inte tror på Gud, men att de ändå tror på någonting mer, någonting större än oss själva. Energier, ödet, att allt händer av en mening och naturens kraft var andra aspekter som togs upp under seminariet. 

Oavsett hur man själv tänker kring uttrycket, och oavsett vilken tro vi har eller inte har, så tror jag dessa frågor och funderingar är viktiga. Hälsa är inte enbart att äta bra mat och röra på oss, och när man sätter hälsa i det stora perspektivet så blir de rent fysiska delarna relativt små kan jag tycka. Att se hälsa ur ett helhetsperspektiv känns för mig jätteviktigt, och då tror jag man behöver ställa sig dessa frågor. Fundera över både sin inre styrka och kraft, men också över det vi kan kalla för “någonting större”. Vad som är meningsfullt i just mitt liv. Någonstans är det ändå det vi måste ha som utgångspunkt när vi bygger vår hälsa och vårt välmående.

Vad innebär “någonting större” just för dig?

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer