Guldmjölk – Guld värt i förkylningstider

Godmorgon!

Idag vaknar jag till 13 minusgrader och vita vyer. Att då kliva upp lite extra tidigt för att hinna krypa ner under filten i soffan, med en kopp nybryggt kaffe framför nyhetsmorgon sätter lite guldkant på morgonen.

Och på tal om guld! Har ni hört talas om guldmjölk? Om inte, så är det dags att prova det nu. 

Godmorgon!

Idag vaknar jag till 13 minusgrader och vita vyer. Att då kliva upp lite extra tidigt för att hinna krypa ner under filten i soffan, med en kopp nybryggt kaffe framför nyhetsmorgon sätter lite guldkant på morgonen.

Och på tal om guld! Har ni hört talas om guldmjölk? Om inte, så är det dags att prova det nu. 

Guldmjölk är en trendig och otroligt hälsosam dryck med huvudingrediensen gurkmeja. Jag har faktiskt aldrig använt mig av gurkmeja själv, men blev såklart nyfiken och läste på lite. Det visar sig att gurkmeja är en väldigt kraftfull krydda som dels innehåller en hel del antioxidanter (som hjälper till att motverka fria radikaler), och det finns också vissa studier som visar att kurkumin som finns i gurkmeja, kan minska tillväxten av blodkärl i tumörer och på så vis minska spridning av cancer samt döda cancerceller. Förutom dessa effekter finns det också teorier om att kurkumin kan öka nivåerna av BDNF. Brist av detta har kopplats till bl.a. depression och Alzheimer. Kurkumin har också starka antiinflammatoriska egenskaper.

Som ni säkert förstår är gurkmeja en riktig dunderkrydda, och i förkylningstider kan detta alltså vara guld värt. Något att tänka på är att om man tar gurkmeja samtidigt som lite svartpeppar, ökar upptaget av kurkumin avsevärt. Det är också fördelaktigt att blanda med någon form av fett eftersom det är fettlösligt.

Artikeln där jag hittat informationen på samt källor finner ni här.

Att dricka guldmjölk är därför ett ypperligt sätt att få is sig gurkmeja oc kurkumin på, eftersom det innehåller både peppar och kokosolja. Här har ni ett recept!

Börja med att koka gurkmejapasta:

– 1/2 dl gurkmeja

– 1/2-2 dl vatten

– 1/3 tsk svartpeppar

Koka ingredienserna på svag värme i ca tio minuter. Pastan håller i kylskåp i ca två veckor.

Guldmjölken:

– 1 tsk gurkmejapasta

– 3 dl valfri, osötad mjölk (t.ex mandeldryck eller havredryck)

– 1/2 tsk kardemumma

– 1 krm äkta vaniljpulver/vaniljextrakt

– En nypa cayennepeppar

– En nypa svartpeppar

– En tsk honung

– En tsk kokosolja

Sjud mjölken tillsammans med gurkmejapastan och kryddorna på svag värme medan du rör om. Låt sjuda en liten stund, tills att det börjar ryka från drycken. Dra då av från plattan och rör i kokosolja och honung. Drick direkt!


Inga kommentarer

Stängt för kommentarer