Glass på juligt vis – med smak av saffran och persimon

Godmorgon!

Godmorgon!

I min hemstad singlar stora vita snöflingor ner från himlen just nu, och jag kommer i stämning med lite vintrig musik och en massa tända ljus. I veckan julstädade jag och tog fram de få jul-prylar jag har (och ens får plats med i min minimala lägenhet). Många har redan tjuvstartat med julbelysningen men jag brukar försöka vänta till första advent. Tidigare har jag stört mig på folk som börjar med julen tidigt, men jag har faktiskt fått en annan förståelse nu. I ett land där vi svälter på ljus och solsken, där en stor andel av befolkningen lider av höstdepression och många mår allmänt sämre på vinterhalvåret är det väl egentligen inte så konstigt att vi längtar efter att få tända upp den mysiga julbelysningen. Julen är något många längtar efter och alla förberedelser gör de två mörkaste månaderna på året lite mer uthärdliga. Så, alla ni som tänder julgransbelysningen i mitten av november; go for it. Jag förstår er till fullo!

Igår förgyllde jag kvällen med ett riktigt juligt kvällsfika. Man kanske kan tycka att glass och smoothies är en somrig grej, men det behöver det inte alls vara. Jag komponerade ihop en nicecream/smoothiebowl med smak av saffran och toppade den med en gluten- och sockerfri pepparkaka och en av mina underbara pepparkaksbollar. Det blev AMAZING. Kanske en alternativ julfrukost till er som inte gillar risgrynsgröt, eller en lite lättare dessert efter all julmat? Eller kanske bara vardagslyx en grå kväll i november. 

Såhär gjorde jag:

– 2 frysta, ganska små eko-bananer.

– 1 persimon

– 2/3 dl kvarg/yoghurt/kokosgrädde

– 1/2 påse saffran (0,25 gram)

– En nypa vaniljpulver

Mixa med stavmixer eller i en matberedare till en glassig massa. Om den blir för rinnig kan du ställa den i frysen i 20-30 minuter, annars toppar du med allt gott du kan hitta och slevar i dig omedelbums.

No Comments Yet

Comments are closed