Att vara starkskör

Hej fina ni!

Hej fina ni!

Hur mår ni? Jag mår idag bra. Bättre än igår. Igår var en dag där jag fick tvinga mig själv till att ta det lugnt, då både hjärna och kropp gick på högvarv, samtidigt som jag kände mig så fruktansvärt slut och utmattad. Sån är jag. Mitt liv går till stor del i ett väldigt högt tempo, och jag har oftast helt fullbokade dagar, både med jobb, skola, vänner och träning. Jag trivs med att ha det så. Jag gillar känslan av att vara effektiv, få saker gjort och känna mig så där förnöjsamt trött när jag landar i soffan på kvällen. Men jag vet också att det ALLTID kommer ett bakslag. Efter en tid med högt tempo och sprudlande energi kommer dagen då jag knappt orkar ta mig upp ur sängen. Igår var en sådan dag. Jag ringde min mamma som i vanlig ordning frågade hur jag mådde, och mitt svar var; “Jag känner mig så fruktansvärt trött. Som om allt kommer efter”. Och hon svarar: “Men Hannah, det visste vi ju att det skulle”. Och ja, det visste jag ju. Ändå blir jag lika överlumpad varje gång den där förlamande tröttheten kommer. Fastän den är väntad.

Har ni hört talas om Highly Sensitive Person (HSP)? Eller känns begreppet “starkskör” bekant? HSP tillhör de 15-20 % av befolkningen vars hjärnor bearbetar intryck på ett djupare plan än övriga. Som en HSP är man väldigt medveten om detaljer och nyanser. Man känner väldigt lätt av andra människors känslotillstånd och är ofta personen som hellre står på sidan av och betraktar/känner av istället för att kliva rätt in i nya sociala situationer. Man är ofta ljudkänslig, påverkas och dras med i andra människors sinnesstämningar och behöver tid på sig för att bearbeta nya intryck och ta beslut. Man tar ofta också väldigt lätt åt sig av kritik, och att vistas i olika sociala sammanhang kräver ofta en hel del återhämtning. Detta är bara några kännetecken, och allt behöver givetsvis inte stämma in på en HSP.  HSP är inte heller en medicinsk diagnos, utan snarare en beskrivning på hur vissa människor fungerar. 

Och så kommer vi till oss starksköra. Den tredjedel av dessa 15-20 %, som förutom ovan nämnda egenskaper, är utåtriktade, ofta väldigt uppfinningsrika, har många projekt och idéer på gång och väldigt ofta med ett brinnande engagemang. Kombinationen av alla dessa egenskaper gör att livet för en starkskör ofta svänger väldigt mycket. Ena dagen stark, oövervinnlig och med miljoner projekt, idéer och utmaningar på gång. Nästa dag skör, utmattad, kanske ledsen och på gränsen till deppig. En blöt hög på golvet.

Första gången jag läste om starksköra började jag nästan skratta, för så träffande var alla dessa egenskaper. Men jag ser inte min starkskörhet som något negativt, utan snarare som en användbar styrka. Däremot tror jag det är väldigt viktigt att lära känna sig själv och sina signaler. Lära sig när det är dags att pausa, för att lindra smällarna när de väl kommer. Jag har inte lärt mig ännu, men jag tror jag tror min väckta medvetenhet har tagit mig en bra bit på vägen.

Kram! //Hannah

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer