Att göra saker av rätt anledning

Godmorgon och välkommen måndag!

Jag vaknar till en småkylig lägenhet, frostigt och klart utomhus och med ett lugn i kroppen. Helgens ledighet var minst sagt välbehövlig och jag känner mig påfylld av energi inför denna vecka. 

Godmorgon och välkommen måndag!

Jag vaknar till en småkylig lägenhet, frostigt och klart utomhus och med ett lugn i kroppen. Helgens ledighet var minst sagt välbehövlig och jag känner mig påfylld av energi inför denna vecka. 

I lördags var jag och en vän ute på en liten dagsvandring i skogen. Det var soligt, vi hade gott fika och njöt av skogens lugn och varandras sällskap. När man går och går och går så hinner man avverka samtal om allt mellan himmel och jord, och en sak vi fastnade på var det här med att göra saker av rätt anledning. Både jag och min vän har gjort en rejäl resa gällande vår hälsa, och det är fantastiskt att känna att man börjat landa i en hållbar livsstil. Att vi gör gott för både kropp och själ, av rätt anledning.

För man kan ju faktiskt vara hälsosam och göra bra saker för sin kropp, av fel anledning. Då är ju frågan om det i slutändan blir särskilt hälsosamt. För inte alls länge sedan uteslöt jag godis, socker, chips och så vidare, med anledningen att inte gå upp i vikt, och att bli smalare. Det var liksom syftet. En stor del av träningen genomfördes också av den anledningen. Och visst, att utesluta socker och annat onödigt ur kosten och röra sig regelbundet är superbra, men när man gör det enbart med syftet att inte gå upp i vikt så tycker jag det är en stark varningssignal. En signal på att det handlar mer om tvång och missnöje än om kärlek till sin kropp. 

Idag tänker jag annorlunda. Jag älskar mat. Jag äter massor med mat, och jag älskar energin det ger mig. Jag rör mig massor och jag älskar glädjen och styrkan det ger mig. Jag har mycket mer ork än jag haft tidigare och det beror på att jag ger min kropp den energi den behöver, både genom rörelse och mat. Min älskade, starka och friska kropp, som bär upp mig varje dag, och som faktiskt stått ut med mig trots det hat och självförakt jag matat den med. 

Om vi säger såhär: Jag älskar min kropp, och därför vill jag ge den bästa möjliga förutsättningar till att orka och må bra. Jag förbjuder ingenting, men när jag bryr mig om min kropp blir det per automatik så att jag vill ge den bra råvaror. Ibland är jag sugen på godis, och då äter jag det, men med det tankesättet jag har så sker det faktiskt allt mer sällan. Det är ingen snabb genväg till en smal och enligt samhällsnormen ”rätt” kropp, men det är en hållbar livsstil som kommer ge mig en kropp som håller livet ut. 

Självhat, en vilja att ändra på sig för utseendets skull och ett förakt till sin kropp, kommer aldrig vara hållbart i längden. Börjar man en livsstilsförändring med den utgångspunkten, är risken stor att man hamnar i ett destruktivt och väldigt ofta ett ätstört beteende. Förbud och hat kommer kanske göra så att du börjar röra på dig och äta bättre, men det kommer aldrig hålla i längden. Stressen och påfrestningen som det orsakar både kropp och själ kommer leda till en hel hög med onödiga bakslag och lidande.

Jag säger absolut inte att det är lätt, för det är det inte. Att älska sin kropp är inte en självklarhet, och det är något vi kan få jobba med i många, många år. Men så fort vi gjort oss medvetna om att det behövs, har vi tagit ett stort steg i rätt riktning. Så detta är en liten påminnelse till alla er som kämpar med just detta. Älska era kroppar för allt gott de gör och börja därifrån. Det kommer ta er mycket längre än vad självhat kommer göra.

Kram!

//Hannah

No Comments Yet

Comments are closed