Att kunna uppskatta andra utan att nedvärdera sig själv

Det här med att uppskatta andras egenskaper och former utan att nedvärdera sig själv. DET är en konst. 

Det här med att uppskatta andras egenskaper och former utan att nedvärdera sig själv. DET är en konst. 

Här ligger jag på Elafonissi strand, Europas Maldiverna och tittar mig runt omkring. Jag kommer på mig själv med att leta efter det vackra i alla människor jag ser. Alla kroppar som ser så olika ut, som har varit med om saker jag enbart kan fantisera om, och som alla är unika. Former, färger, hållning och steg. Jag dömer inte, jag iakttar och funderar över vilka alla dessa människor är. Var de kommer ifrån, vad de jobbar med och hur deras livsresa ser ut. Och jag inser att jag ändå tycker att alla människor är väldigt vackra. Var och en på sitt sätt.
Det svåra är att se allt det vackra i andra, utan att nedvärdera sig själv. Utan att jämföra.  Att tänka “oj, vilka snygga kurvor hon har, jag önskar mina egna kurvor var mer som hennes” är enkelt. Det är något medfött och snedvridet i att vi aldrig kan stanna vid “oj, vilka snygga kurvor hon har” utan måste fortsätta med att trycka ner oss själva. 
Jag har blivit medveten om att jag ofta gör så. Jag vet också att jag inte är ensam om det. Och det finns ingen magisk formeln på hur vi lär oss uppskatta oss själva så som vi uppskattar andra. En förmaning jag brukar ha med mig är; “skulle jag kunna säga det jag säger till mig själv, till någon jag bryr mig om?”. Ofta blir svaret nej. Vi är sällan så elaka och dömande mot andra som vi är mot oss själva.
Så, jag har en liten övning som jag vill dela med mig av. Ingen magisk formel på bättre självförtroende och ökad självkänsla, men kanske en liten tankeställare. Varje gång du tänker eller säger något positivt till någon annan, försök uppmärksamma dig själv på att du gör det, och stanna upp. Istället för att fortsätta tanken med “jag önskar jag också…” så tänker eller säger du istället något positivt till dig själv. “Jäklar, vilket vackert hår hon har! Och jäklar, vilka fina fräknar jag har”.  Det gäller självklart inte bara utseende och kroppar, utan kanske främst också egenskaper. Stanna upp, uppmärksamma, tänk till. Och jag lovar, det finns många som tittar på just DIG och tänker lika positiva och uppskattande saker som du tänker om andra.
sites/default/files/image_487.jpeg
Inga kommentarer

Stängt för kommentarer