Därför är banan en superfrukt!

Bananer är något som alltid finns hemma hos mig, och om jag fick välja ett enda livsmedel att leva på skulle det nog vara just bananen (och ägg!!). Inte för att jag tycker den är så överdrivet god som den är, utan för att det finns så otroligt många sätt att använda den på i matlagning och bakning. Dessutom innehåller den massa nyttigheter! Bananer är naturligt fria från fett, salt och kolesterol.

Bananer är något som alltid finns hemma hos mig, och om jag fick välja ett enda livsmedel att leva på skulle det nog vara just bananen (och ägg!!). Inte för att jag tycker den är så överdrivet god som den är, utan för att det finns så otroligt många sätt att använda den på i matlagning och bakning. Dessutom innehåller den massa nyttigheter! Bananer är naturligt fria från fett, salt och kolesterol. De innehåller flera olika vitaminer och mineraler, bl.a. vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, vitamin A, riboflavin, niacin, järn och kostfibrer.  Riktiga hälsobomber med andra ord! 

sites/default/files/image_376.jpg

Här är några sätt du kan använda banan i bak- och matlagning:

– Som bas i smoothie. Helt klart min favorit. En frusen banan som bas och sedan är möjligheterna oändliga! Mixa med bär, olika mjölkdrycker, grönsaker eller superfoods.

sites/default/files/image_381.jpg

– Bananglass. Åter igen en favorit. Även om man inte gillar den väldigt söta och karaktäristiska banansmaken så blir faktiskt smaken helt annorlunda när bananen är fryst. Mixa med stavmixer tillsammans med bär eller avokado och smaksätt med det du gillar. Kanske kakao för en chokladig variant eller citron för en lite syrligare?

sites/default/files/image_383.jpg

 

– Bananpannkakor. En mosad banan, två ägg. Mixa, stek, njut. 

sites/default/files/image_380.jpg

 

I bakning istället för smör eller sötning. Mosa ner en banan i smeten istället för exempelvis smöret, eller som sötning istället för socker. Funkar oftast finfint som substitut.

– I mat. Många blir skeptiska när de ser banan i samband med mat, men det kan faktiskt vara fantastiskt gott. I den goda kycklingrätten Flygande Jacob, som tillbehör till tacosen eller kanske till den somriga salladen? Något som är himla gott är också att mosa bananen och ha istället för sylt till gröten.

 

Våga experimentera, och köp helst ekologiska bananer för att slippa alla onödiga gifter!

//Hannah

 Inga kommentarer

Stängt för kommentarer

Sporthälsa