Vegetariska favoriter

Godmorgon!

Solen skiner även idag, således mitt humör. Traskade ner till gymmet strax efter 06 med morgonsolen i ögonen, och då vet man liksom att det kommer bli en bra dag. Dock hade jag lite ont i halsen när jag vaknade, och vet inte om det beror på pollen, att jag sovit med öppen mun eller någon förkylning. Tog det säkra före det osäkra och körde ett väldigt lugnt pass, med fokus på rörlighet och stabilitet. Alldeles lagom start denna tisdag.

Godmorgon!

Solen skiner även idag, således mitt humör. Traskade ner till gymmet strax efter 06 med morgonsolen i ögonen, och då vet man liksom att det kommer bli en bra dag. Dock hade jag lite ont i halsen när jag vaknade, och vet inte om det beror på pollen, att jag sovit med öppen mun eller någon förkylning. Tog det säkra före det osäkra och körde ett väldigt lugnt pass, med fokus på rörlighet och stabilitet. Alldeles lagom start denna tisdag.

Tänkte tipsa om lite vegetariska maträtter jag brukar köra på! Sen jag flyttade hemifrån har det blivit mer och mer vegmat för mig, både för miljöns skull, hälsan och plånboken. Något jag förstått är att många upplever det som krångligt med vegetariskt, vilket jag absolut inte håller med om. Här har ni mina favoriter, både enkla och fantastiskt goda!

Äger inga rättigheter till dessa recept.

Bönpasta med broccolipesto. SÅ enkelt, SÅ gott. Snabbmat när den är som bäst.

1 portion:

– 50 gram bönpasta (eller vanlig pasta)

– 200 gram broccoli

– 10-12 cashewnötter

– En vitlöksklyfta

– Riven parmesan.

– Kryddor

Koka pastan enligt anvisningar. Koka broccoli tills den är mjuk och häl av vattnet. Mixa med stavmixer till ett mos, och lägg därefter i nötterna, den pressade vitlöken, parmesanen och kryddorna och mixa lite till. Servera med pastan!

sites/default/files/12986790_10154051196510420_419524907_o.jpg

Bolognese på vegetariskt vis. Detta recept provade jag faktiskt för första gången igår, och det blir definitvt fler gånger. Recept hittat på www.stinasmat.se

2 portioner:

– 1/2 gul lök

– En vitlöksklyfta

– 100 gram svamp

– 1 dl röda linser

– 2 dl krossade tomater

– 2 dl vatten

– 2 msk creme fraiche

– Kryddor

Fräs på lök, vitlök, svamp och linser. Häll över de krossade tomaterna, vattnet, creme fraichen och låt koka ihop i ca 10 minuter. Smaka av med kryddor och servera med en pasta, eller som i mitt fall; en härli grönsallad och massa parmesan.

sites/default/files/12986903_10154051196485420_482677026_o.jpg

Halloumi-burgare. Dör så gott detta är. Oavsett om du steker osten eller grillar över öppen eld så är detta en höjdare. Mums!

– Halloumi

– Hamburgerbröd

– Aioli (eller annan valfri dressing, men aioli är skitgott till)

– Valfria grönsaker.

Grilla eller stek osten och servera i bröd med valfria tillbehör. Kan inte slå fel! Ett tips är att käka hemgjorda sötpotatispommes till. 

sites/default/files/12969388_10154051330150420_495444058_n.jpg

Rödbetssallad med chevre. En lättlagad klassiker som funkar alla dagar i veckan. Som festmat eller vardagsmat. Kall eller varm.

1 portion

– 2-3 rödbetor

– ca 2 cm tjock bit chevreost. 

– Ruccola

– 1/2 päron

– Några valnötter

– Honung

Skär rödbetorna i klyftor och värm i ugnen med lite olja och havssalt på 200 grader i ca 30 minuter. Under de sista fem minutrarna slänger du in chevreosten så att den blir lite ljummen. Lägg ruccola på en tallrik och lägg över rödbetorna och chrevren. Skär päronet i tärningar och lägg på tillsammans med valnötterna. Strö slutligen över lite havssalt och ringla på lite honung. NJUT.

sites/default/files/12992729_10154051330145420_1990369635_n.jpg

Tomatsoppa med sötpotatis och röda linser. Soppor i alla dess former är alltid en bra idé. Det är enkelt, billigt, gott och lätt att göra både vegetariskt och veganskt. Denna krämiga soppa är en stor favorit hos mig!

2 portioner

– 1/2 gul lök

– 1 vitlöksklyfta

– 200 gram sötpotatis.

– 250 gram krossade tomater

– 1/4 dl röda linser

– 2 dl kokosmjölk

– 1 1/2 dl vatten

– Buljong

Fräs lök och vitlök i lite olja. Skär sötpotatisen i tärningar och tillsätt den. Lägg i övriga ingredienser och låt koka i ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa med stavmixer och smaka av med salt, peppar och chili. Servera med en klick creme fraiche/kvarg och kanske något gott bröd.

sites/default/files/12970557_10154051196465420_1750614640_o.jpg

Hoppas ni nu fått lite inspiration till veckans matlagning!

Ha en härlig tisdag! //Hannah

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer