Smärtsamt att gå ner i vikt?

Något jag kommit i kontakt med väldigt ofta sen jag började plugga och träffa människor som vill ha hjälp med sin hälsa, är tron på att man måste gå hungrig för att kunna gå ner i vikt. Att det måste vara ett lidande för att det ska ge resultat. Det är något som gör mig både frustrerad och ledsen. ”No pain no gain” är ett vanligt förekommande uttryck, och i bemärkelsen att man måste göra något man inte brukar för att ändra på något är det till viss del sant. Man kanske måste förändra nuvarande vanor för att se resultat.

Något jag kommit i kontakt med väldigt ofta sen jag började plugga och träffa människor som vill ha hjälp med sin hälsa, är tron på att man måste gå hungrig för att kunna gå ner i vikt. Att det måste vara ett lidande för att det ska ge resultat. Det är något som gör mig både frustrerad och ledsen. ”No pain no gain” är ett vanligt förekommande uttryck, och i bemärkelsen att man måste göra något man inte brukar för att ändra på något är det till viss del sant. Man kanske måste förändra nuvarande vanor för att se resultat. Men att det ska göra ont? Nej, nej och nej.

Att ändra sin livsstil till det hälsosammare ska inte göra ont. Man ska inte gå hungrig. Dels för att det aldrig kommer hålla i längden, men också för att det absolut inte BEHÖVER vara förknippat med lidande. Väljer man rätt råvaror och tänker på rätt sätt när man tillagar maten, så ska man aldrig behöva gå hungrig. Tro mig, jag är ett levande bevis. Efter att ha provat konstiga dieter, legat på ett lågt kaloriintag och straffat mig själv med hunger i flera år utan att få några större resultat, har jag insett att det inte handlar om det. Idag äter jag mer än någonsin, minst sex gånger om dagen, och nu kommer resultaten. Och jag äter god mat! Det är inte torr kyckling eller torsk och ris utan sås till frukost lunch och middag. Visst, jag äter kanske inte pizza och hamburgare varje dag heller, men har man ett sunt förnuft förstår man att det inte heller är hållbart. 

Den gamla hederliga tallriksmodellen är inte så tokig faktiskt. Massa grönsaker fyller ut en måltid väldigt bra, och bidrar med massa fibrer och nyttigheter. Långsamma kolhydrater håller blodsockret i schack länge, och proteinet och fettet gör att vi blir mätta och belåtna. Och mellanmål, vilken fantastisk grej! Det är inget för alla, det är jag medveten om, men för mig är det i alla fall ett utmärkt verktyg för att hålla energin på en jämn nivå och för att undvika småätande. 

Jag gick på kostschema för några månader sedan, och min första tanke när jag fick schemat var; ”ska jag äta ALLT det det där?”. Det var så väldigt mycket mat, och jag ska erkänna att jag blev väldigt skeptisk. Men, hör och häpna; det funkade. Det var köttfärssås med grädde i, pajer och grytor, sallader och omeletter i en härlig blandning. Inget uteslutet. Nu menar jag inte att alla kan äta allt. Vissa är känsliga för kolhydrater. Vissa vill inte äta gluten, och vissa väljer bort kött. Man måste hitta det som passar sig själv, men oavsett vad man väljer, så ska man inte gå hungrig. Det håller inte. Det är inte roligt, och är det något mat bör vara, så är det just roligt. Njutningsfullt och spännande.

Så mitt tips till alla som förknippar viktnedgång och en hälsosam livsstil med hunger och lidande; tänk om. Ta hjälp av någon med kunskap och se till att hitta en livsstil som du kan ha hela livet. Njut!

sites/default/files/image_373.jpg
sites/default/files/image_374.jpg
sites/default/files/image_375.jpg
No Comments Yet

Comments are closed