Mindful eating – ta kontroll över dina matvanor

Det mest självklara här i livet – äta, har blivit ett stort hälsoproblem i dag. Många överäter, andra svälter sig och många har i dag en mer eller mindre komplicerad relation till mat.

Det mest självklara här i livet – äta, har blivit ett stort hälsoproblem i dag. Många överäter, andra svälter sig och många har i dag en mer eller mindre komplicerad relation till mat.

I veckan var jag inbjuden till en mycket intressant och inspirerande föreläsningskväll som Malin Nylén hade anordnat tillsammans med Pocketförlaget. Malin driver bland annat träningsnätverket The B.A.B.Y Network för kvinnor i alla åldrar. Under kvällen föreläste författaren Elin Borg om ”mindful eating”, därefter blev vi bjudna på fantastisk mat och dryck och efter pausen föreläste Sarah Forsberg från Biggest Loser 2014.

sites/default/files/mindful eating_0.jpegElin Borg, författare till boken “Mindful Eating”‘.

sites/default/files/mindful eating lax.jpegVi fick en hälsosam buffé på Mornington Hotel Bromma.

sites/default/files/mindful eating 3.jpegMatigt, nyttigt och gott!

sites/default/files/mindful eating 4.jpegGröna röror med hummus och avokado.

Jag hade aldrig hört talas om metodiken mindful eating, det är stort i USA och börjar nu komma mer och mer till Sverige. Kortfattat handlar mindful eating om att äta medvetet. Genom mindful eating lär man sig att välja bort oönskat småätande och att äta för mycket. Men det handlar även om att vara mer närvarande när man äter och verkligen njuta av den mat man väljer att äta.

För ofta äter man utan att reflektera vad, varför och hur man äter. Hur många gånger har man exempelvis inte tagit den där extra chokladbiten, eller rent av ätit upp hela chokladkakan utan att man egentligen vill? För att efteråt må dåligt och känna ånger – för nu skulle ju det nya nyttiga livet börja.

 

sites/default/files/mindful eating kart.jpegBild lånad från Today’s Dietitian.

Mindful eating handlar alltså inte om att förbjuda sig själv att äta något specifikt. Det går i stället ut på att lära känna sin kropp, vad den behöver. 

sites/default/files/image-8.jpegÄr du nyfiken på mindful eating kan jag varmt rekommendera Elins bok ”Mindful Eating”.

Även Sarah Forsberg bjöd på en föreläsning om hennes viktresa. Hon berättade hur sockret och maten styrde hennes liv, om resan på Slottet i Biggest Loser samt hur hon lever och tänker i dag. Mycket intressant och jag är tacksam för att jag fick ta del av hennes berörande berättelse.

sites/default/files/mindful eating sarah.jpegSarah Forsberg från Biggest Loser 2014.

 

 

Foto: Maya Nestorov

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer