Ugnsbakad lax med blomkålsmos

Godkväll.

Tisdagen har bjudit på sega timmar i vanlig ordning. Inte bara för att jag har varit extremt trött idag utan för att tisdagar alltid är psykiskt sega, men nu börjar den äntligen gå mot sitt slut. Tänk om man kunde ta bort tisdagar? Vad skönt det hade varit.. (inte alls bitter).

Godkväll.

Tisdagen har bjudit på sega timmar i vanlig ordning. Inte bara för att jag har varit extremt trött idag utan för att tisdagar alltid är psykiskt sega, men nu börjar den äntligen gå mot sitt slut. Tänk om man kunde ta bort tisdagar? Vad skönt det hade varit.. (inte alls bitter).

Idag stack jag ut på en löptur i det vackra vädret efter jobbet (efter många om och men). Latmasken har nämligen invaderat min kropp efter sommaren.. vet inte riktigt hur man blir av med den, men jag hoppas att jag vinner kampen inom kort! Idag hade jag bestämt att jag skulle göra paleohamburgare. Men när jag kom hem från löpturen kände jag ett stort sug efter laxfilé, så jag stack ner till kvantum och köpte lite färsk lax. Till laxen serverade jag blomkålsmos och grillade tomater. Receptet kommer här: 

Ugnsbakad lax, 4 personer.

600-700 gram lax

1 citron

1 knippe dill

1 st gullök

Salt & Peppar

2 msk smör (uteslutas vid strikt paleo)

Lägg laxen i en ugnssäker form. (jag ringalde olivolja under för att undvika att den fastnar). Krydda laxen med salt & peppar, dill, lök och citronskivor. Klicka sedan på lite smör. Sätt in laxen på 175 grader. Jag använder alltid en termometer när jag lagar fisk/kött i ugn. Jag tycker att det är ett måste i köket eftersom jag hatar när maten man tillagar blir för torr. Laxen skall uppnå 55-58 grader. Jag tycker att den blir perfekt om man tar ut den när termometern visar 56 grader. Har man ingen termometer så skall laxen vara inne i ugnen i cirka 20 minuter. Men snälla ni ha koll på den, färsk lax skall inte vara torr!! 

Blomkålsmos

1 st blomkålshuvud

2 msk smör (uteslutas vid strikt paleo)

1 kryddmått muskot

1 kryddmått vitpeppar

Salt

1 näve ärtskott.

Koka blomkålen med salt tills den blivit mjuk. Häll sedan av vattnet och mixa blomkålen slät med en stavmixer. Krydda sedan med muskot, vitpeppar och salt efter smak. Hacka sedan ärtskotten i mindre bitar och blanda i. 

Grillade tomater. 

2 st tomater alternativt ett gäng körsbärstomater.

Olivolja

Några bald basilika

Salt & Peppar

Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsäker form. Ringa sedan på olivolja och krydda med svartpeppar och salt. Dela basilikan i mindre bitar och lägg på. Sätt in i ugnen på Grill i cirka 5-8 minuter. Tomaterna är klara när dem har fått lite färg. 

sites/default/files/IMG_20140916_205449.jpg

När jag precis hade tagit sista tuggan kom jag på att jag glömde favoriten, pepparroten. Som jag hade rivit och lagt så fint i en liten skål jämte spisen. Så kan det gå, men det blir desto mer pepparrot i matlådan tills imorgon 😉 En annan sak jag tänkte på att skriva är att jag använder smör lite då och då i min paleokost. Det skall man undvika om man vill äta strikt paleo. Men varför jag har valt att äta lite smör är för att jag känner att min mage klarar av det och för att det tillför så god smak i maten. 

Hoppas att laxen smakar 🙂

Ikväll blir det inget idolavsnitt för mig då jag fick nedan fina bild av min kära sambo…. Så nu sitter jag i sängen och surar;)

sites/default/files/IMG-20140916-WA0004_0.jpg
Hoppas ni andra får se på vad ni vill ikväll 😉 

Kram på Er

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer