Paleoråvaror

Jag tänkte skriva lite om vad paleo är och varför man skall leva efter livsstilen. Som jag skrev i mitt första inlägg är paleo människans ”ursprungsmat”, den mat som vi är gjorda för att äta. Våra organ är inte skapta för att ta hand om konstiga e-ämnen och tillsatser, inte heller gluten laktos & raffinerat socker. Det är inte konstigt att våra kroppar säger ifrån när vi dag efter dag proppar i oss massa skit.

Jag tänkte skriva lite om vad paleo är och varför man skall leva efter livsstilen. Som jag skrev i mitt första inlägg är paleo människans ”ursprungsmat”, den mat som vi är gjorda för att äta. Våra organ är inte skapta för att ta hand om konstiga e-ämnen och tillsatser, inte heller gluten laktos & raffinerat socker. Det är inte konstigt att våra kroppar säger ifrån när vi dag efter dag proppar i oss massa skit. Nu är ju jag inte utbildad inom just detta område så jag kanske inte skall uttala mig för mycket om just sjukdomar, men utbildad eller inte så ser vi alla att fetman & allvarliga sjukdomar ökar världen över. Punkt slut!

Jag har fått önskemål att göra en baslista över vad som är bra att ha hemma om man skall leva efter paleo. Det är lite svårt och krångligt i början, det tyckte även jag. Men efter några veckor kommer man faktiskt in i rätt tänk och tycker att det är mycket lättare och roligt att tillaga paleorätter.

När jag handlar mat försöker jag handla så mycket ekologisk jag kan. Tyvärr är priset ganska mycket högre på de flesta råvaror vilket genererar till att man kanske inte kan köpa så mycket ekologsikt som man egentligen hade velat. Men kan man byta ut en del råvaror ur sitt sortiment är man en bra bit på väg. De råvaror som jag absolut inte skulle köpa oekologiskt är: banan, vindruvor, russin, paprika & kaffe, då dem är äckligt mycket besprutade.

Här kommer en lista över råvaror som jag nästan alltid försöker ha hemma. 

Grönsaker: Lök i alla former, gurka, tomat, sallad, paprika osv..

Rotfrukter: sötpotatis, morötter, kålrot, palsternacka, rödbetor, gulbetor, polkabetor.

Frukt: Banan, apelsin, äpple m.m

Bär: Blåbär, lingon, hallon m.m.

Russin

Kokosolja

Olivolja

Osötad mandelmjölk.

Kokosmjölk

Nötter: Cashew, mandlar, hasselnötter

Fröer: Solrosfrön, linfrön, framförallt chiafrön. m.m.

Mandelmjöl

Kokosmjöl

Hasselnötsmjöl

Fiberhusk

Kakao

Honung

Vaniljpulver

Kaffe

Te

Ägg

Kött

Skaldjur

Fisk

 

Här kommer endel råvaror som jag använder ibland (fuskar med) som inte är strikt paleo:

Smör (att steka i)

Mörk choklad

Rapsolja

Chevréost/fårost

 

Jag förstår att alla inte kan leva strikt efter paleo, men minst en eller två dagar i veckan kan alla unna sin kropp en ”giftfri” dag. 

Ikväll lovades en köttfri rätt och det skall det bli, min favoritsallad står på matschemat, passionfrukt & chevrésallad!! Recept kommer senare ikväll eller imorgon. 

Tänkte även tipsa om nedan bok, PALEO skriven av Åsa Söderberg. Mycket intressant läsning och många goda paleorecept. 

sites/default/files/image_62.jpg

Kramar

No Comments Yet

Comments are closed