Prestation och prestationsångest

Det har på många vis varit några väldigt intensiva månader eftersom jag gjorde en väldigt stor grej av de här med min lilla föreläsning och jag stressade upp mig väldigt mycket för den. På många vis har det också varit en väldigt lärorik period eftersom jag länge har tänkt mig att jag vill föreläsa och nu vet jag vilken stor ansträngning det var. I alla fall den här första gången.

Det har på många vis varit några väldigt intensiva månader eftersom jag gjorde en väldigt stor grej av de här med min lilla föreläsning och jag stressade upp mig väldigt mycket för den. På många vis har det också varit en väldigt lärorik period eftersom jag länge har tänkt mig att jag vill föreläsa och nu vet jag vilken stor ansträngning det var. I alla fall den här första gången. Därför ska jag fundera på om det verkligen är värt att försöka börja föreläsa och om jag verkligen får ut mer av det än vad det tar. Men jag förstår också att det antagligen skulle bli lättare och lättare med tiden. Men jag ska nog vänta ett tag med att bestämma mig för om jag vill föreläsa igen så att detta får landa lite. Men i morse på vägen till jobbet så började jag ändå spåna på lite idéer kring hur jag skulle kunna bygga på föreläsningen. Nu hade jag bara 20 minuter på mig vilket gjorde att jag verkligen behövde välja ut vissa få delar att prata om och jag kunde inte heller fördjupa mig inom något som jag hade kunnat göra om jag haft längre tid på mig.

I min föreläsning så pratade jag ju om prestation och prestationsångest och om att jag la ner idrotten på grund av detta. Men av någon anledning så lyckas jag ändå förstätta mig i så mycket prestations sammanhang gång på gång och jag har lite svårt att hantera det. Mycket av det jag gör är så himla roligt men jag lyckas på något vis förstöra det roliga genom att det snart slutar med att jag måste bli bäst på det jag gör. Så fort jag tänker att jag måste bli bäst på det jag gör så tappar jag intresset eftersom det då bara ger prestationsångest.


Jag vill egentligen ägna mig åt allt som jag ägnar mig åt. Men jag känner att jag behöver försöka förändra mitt förhållningssätt till det som handlar om prestation. För så mycket i mitt liv blir på samma vis som med idrotten. Folk säger ganska ofta att jag är bra på det jag gör och från början gör det mig jätteglad och ger mig en kick och ökat självförtroende. Men sedan förstör jag det genom att tro att folk förväntar sig att jag ska prestera på en viss nivå eftersom de sagt att jag är bra på det jag gör. När jag inte presterar på den nivån som jag tror att folk förväntar sig av mig så tror jag att jag gör folk besvikna genom att inte göra det så bra hela tiden. Jag börjar skämmas, blir osäker och tappar självförtroendet. Detta gör att jag presterar sämre än vad jag egentligen kan göra. Ja, det blir så här väldigt ofta för mig. Men jag vet att det bara är jag som snurrar till det för mig.

Men samtidigt är jag en person som gillar utmaningar och som behöver utmaningar för att må bra eftersom jag annars blir understimulerad och uttråkad. Därför vill jag försöka hitta ett sätt att hantera detta på och jag funderar på hur jag ska göra det. Men ett sätt tror jag är att jag ska börja bli öppen med mina tankar och inte bara låtsas om som ingenting, vilket jag oftast inte kan heller eftersom min osäkerhet plötsligt lyser igenom.

Förutom att börja bli mer öppen med att det blir så här för mig så skulle det underlätta för mig om jag jobbade med min acceptans och släppte tankar som ”det borde inte vara så här” för nu är det så här det blir för mig och det hjälper inte att tänka att det inte borde vara så här. Med acceptans kommer man långt även om acceptansen ofta är väldigt svår.


På många vis lever jag verkligen min dröm just nu och om jag bara kan hantera det hela så blir det nog bra tillslut. Dessutom får jag inte glömma bort att jag väldigt sårbar just nu genom att jag är väldigt trött efter den lite extrema veckan förra veckan som gjort att jag fortfarande är upp i varv och därför inte kunde somna igår. Jag sov bara fyra timmar i natt och det är inte alls min grej. Jag vet att jag ligger väldigt mycket back i min energi på grund av förra veckan och jag vet att mina tankar snurrar lite extra då. Därför vet jag att det jag egentligen behöver göra är att vila så mycket som möjligt för att komma igen. Jag skulle egentligen varit på Bodyjam nu men jag är som sagt väldigt trött och inte på topp. Därför avbokade jag det och satsar på Bodycombat i morgon och på torsdag istället och jag ser fram emot lite påsk ledigt.

Jag tänkte egentligen bara skriva om att jag ligger back i energin efter förra veckan och om hur jag tänkte lägga upp min träning i veckan, men det blev visst så här istället.

Förra veckan ganska fantastik på många vis men detta blir baksidan för mig av att ha gjort av med lite mer energi än vad jag egentligen har. Men jag vet att mitt självförtroende snart kommer tillbaka med några dagars vila.

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer