Med hjälp av dansen känner jag mig hel.

Jag ska försöka på ett rättvist sätt beskriva vad Bodyjam har betytt för mig på ett djupare plan än bara bra musik och att våga röra på sig.

Jag ska försöka på ett rättvist sätt beskriva vad Bodyjam har betytt för mig på ett djupare plan än bara bra musik och att våga röra på sig.

Under många år har jag haft en strävan om att få kontakt med mig själv – hela min kropp och att känna mina fysiska gränser. Jag har strävat efter att känna mig hel och närvarande i mig själv. Jag har strävat efter att min kropp ska betyda något annat för mig än att jag bara är fett och muskler.

Under vissa korta perioder där jag inte behövt leva i ett högt tempo har jag lyckats känna den närvaro i min kropp som jag velat och har jag kunnat lyssna på kroppens behov. I perioder har jag också lyckats sätta de gränser jag har behövt för att både min kropp och mitt sinne ska må bra. Det har varit en underbar känsla och det har fått mig att känna mig hel.

Jag har lyckats känna den här känslan av närvaro ibland och att kroppen tillhör mig och att jag är en hel person. Jag har lyckats med det ibland, men allt som oftast har min kropp liksom varit från kopplad från mig och det har bara varit mitt huvud som har fått styra. Det har känts som att kroppen och huvudet inte hört ihop och det har gjort det svårt att respektera och att veta kroppens behov.

Jag vet inte riktigt vad den här känslan av avstängdhet har berott på, men jag tror att det är en hel del olika komponenter som har spelat roll. Delvis tror jag att det berott på att jag som yngre hade väldigt svårt för mitt utseende vilket gjorde att jag hela tiden försökte förändra det på ett vis som egentligen inte var möjligt. Delvis har det nog också berott på hur jag levt mitt liv med väldigt mycket stress och press som har gjort att jag har varit tvungen att stänga av för att orka. Delvis tror jag också att det berott på min funktionsnedsättning och att jag har inte har någon känsel i halva min kropp.

Även om jag alltid varit noga med att inte få sår på mina ben, att mina byxor är hela, rena och sitter snyggt så har jag inte kunnat ha en känsla av att vara hel när jag bara har kunnat känna halva min kropp. Mina ben har mest bara varit något jag avskytt och jag har tänkt att det skulle vara lättare om jag inte hade dem eftersom utan dem skulle jag känna mig hel.

Men efter första gången med Bodyjam kände jag en total närvaro i min kropp och en känsla av att känna mina fysiska gränser. Jag blev en hel person som fick kontakt med sin kropp på ett annat vis än vad jag någonsin innan hade upplevt. Jag fick ett lugn som gjorde att jag inte kände mig avstängd. Jag fick en känsla av att vara en hel människa och min kroppskännedom till hela min kropp ökade med en gång.

Den här nya känslan höll i sig i flera dagar och den konstanta stress jag känt under så lång tid försvann och jag försökte förmedla min glädje till min omgivning men de kunde nog inte förstå hur stort detta var för mg.

Jag kände mig frälst och självklart ville jag att den här känslan skulle hålla i sig. Därför gick jag på alla Bodyjam klasser de hade och från början behövde jag fylla på med det flera gånger i veckan för att känslan av närvaro, kroppskänndedom och helhet skulle hålla i sig. Men det behöver jag inte längre. Nu är känslan av närvaro mer ett konstant läge och jag är inte alls lika avstängd som jag var för ett år sedan och det är en sådan enorm lättnad och glädje för mig.
Nu mer klarar jag mig med att köra Bodyjam någon gång i veckan och fortfarande ha en känsla av helhet och närvaro.
 
Så tack vare dansen är jag mycket lugnare, har hittat något som nästan alltid bara ger mig energi och glädje, får mig att släppa prestationen men som framförallt får mig att känna mig som en hel människa.

Detta är alltså anledningen till att Bodyjamen betyder så mycket för mig och jag ägnar mig inte åt det första hand som fysisk träning eftersom det istället har en djupare och ännu större betydelse för mig.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer