Hälsa handlar inte om att vara smalast

.

Den här bilden har jag med i mitt första inlägg här men jag valde inte den här bilden för att jag ser ut så nu utan för att jag tyckte det var lämpligt med en träningsbild. 

.

Den här bilden har jag med i mitt första inlägg här men jag valde inte den här bilden för att jag ser ut så nu utan för att jag tyckte det var lämpligt med en träningsbild. 
Bilden är tagen sommaren 2015 när jag bara hade bott i Göteborg ungefär en månad. 
Innan jag flyttade hit mådde jag bra och jag såg fram emot att flytta närmre min familj och mina barndomsvänner. Jag var hoppfull och hade stora planer. Men min första tid här blev inte som jag hade tänkt mig. 
Jag förstod inte vad som hände, men helt plötsligt blev jag väldigt deprimerad. Det kom från ingenstans och jag förstod verkligen inte vad som hände eftersom jag hade mått så bra så länge. Jag fick en känsla av att något var väldigt fel. 
Några veckor efter att mitt mående hade blivit katastrofalt började jag tappa hur mycket hår som helst, det bara trillade av mig och dagligen tappade jag nästan lika mycket hår som storleken av en pingisboll. Jag blev mer och mer desperat men jag visste inte vad jag skulle göra. 
Jag hade också börjat få akuta blodsockerfall som gjorde mig helt matt om jag inte lyckades stoppa dem i tid och detta trots att jag åt mer än vad jag brukade göra.

Någon månad efter att jag hade börjat må så dåligt var jag hos min farmor och farfar. Där har de en brant trapp och längst ned i trappan finns det en spegel på väggen. Jag satte mig i mitten av trappan och drog upp tröjan  för att kolla mig i spegeln. Det jag såg gjorde mig förskräckt. Alla mina revben stack ut och syntes så väl. Jag fick panik! 
jag hade misstänkt att jag kanske hade gått ner lite i vikt, men att det var så här illa det trodde jag inte. Därför gick jag direkt när vi kom hem till vårdcentralen för att väga mig och även där fick jag en chock. Jag hade gått ner hur mycket som helst.

Nu när jag visste att jag vägde betydligt mycket mindre än vad jag brukade göra så var jag helt desperat över att gå upp i vikt. Av erfarenhet vet jag att mitt mående dippar rejält så fort jag går under en viss vikt och nu vägde jag väldigt mycket under den vikten. Jag var så desperat att jag till och med gick och köpte näringsdrycker i förhoppning om att min depression skulle lägga sig om jag gick upp i vikt.

Med hjälp av väldigt mycket mat och med hjälp av näringsdrycker började jag gå upp i vikt och för varje kilo jag gick upp ju bättre mådde jag. Jag slutade tappa allt hår, mina akuta blodsocker fall la sig och när jag hade gått upp till den vikten kroppen ville så la sig min ångest och depression också.

Jag vet inte säkert varför jag hade gått ner så mycket i vikt den sommaren men antligen berodde det på att jag hade haft flera infektioner hela våren och på grund av dem inte fått äta. Min vikt nedgång berodde alltså inte på att jag ätit lite med mening. Men oavsett anledning till min viktnedgång så händer alltid samma sak så fort jag väger mindre än vad min kropp önskar.

Varför skriver jag detta då? Jo, jag vill med detta förmedla att allas kroppar inte tål att vara pinnsmala, alla är inte gjorda för att ha så lite fett på kroppen. Allas kroppar är inte gjorda för att ha synliga muskler eller revben och jag tror inte det bara är min kropp som säger till allt vad den kan när jag väger mindre än vad den vill. 
Det går inte att gå emot kroppens vilja och ibland behöver man acceptera att ens kropp inte alltid vill se ut som huvudet önskar att den gjorde. 
Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte önskade att min kropp skulle vilja vara smalare än vad den är. Men det spelar ingen roll vad jag tycker eftersom jag alltid blir deprimerad och ångestfylld av en för låg vikt. Därför försöker jag nu mer alltid sträva efter välmående och balans eftersom det är hälsa för mig.

Så kom ihåg att hälsa inte alltid handlar om att vara smalast, allas kroppar vill inte vara så smala. Hitta i stället den vikten som fungerar för dig och där din kropp må bra. Du är värd så mycket mer än att bara sträva efter att vara smalast eller att vara den med tydligt synliga muskler.


Så här ser jag ut idag och jag skulle aldrig byta min kropp mot så som jag såg ut på den första bilden eftersom jag vet vad det skulle innebära.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer