Fem dagar utan sociala medier

Efter att jag hade publicerat de senaste inlägget här så postade jag det på Facebook och sedan satt jag kvar vid datorn en stund för att se hur många kommentarer och gilla markeringar jag fick. Men klockan var väldigt mycket och jag behövde gå och lägga mig. Så jag tänkte att jag kunde fortsätta att kolla på mobilen hur många som gillar och kommenterar. Men då kom jag på att jag inte har Facebook på mobilen och blev helt ställd.

Efter att jag hade publicerat de senaste inlägget här så postade jag det på Facebook och sedan satt jag kvar vid datorn en stund för att se hur många kommentarer och gilla markeringar jag fick. Men klockan var väldigt mycket och jag behövde gå och lägga mig. Så jag tänkte att jag kunde fortsätta att kolla på mobilen hur många som gillar och kommenterar. Men då kom jag på att jag inte har Facebook på mobilen och blev helt ställd. Ska jag inte kunna följa hur många som kommenterar och gillar mitt inlägg? Vad är det då för mening med att jag skrivit det?
Men jag gick och la mig och tänkte att jag får kolla på datorn i morgon på jobbet.

Så direkt när jag kom till jobbet dagen efter kollade jag Facebook och sedan satte jag på datorn det första jag gjorde när jag kom hem.

Men då kände jag hur stressen kom tillbaka och hur Facebook styrde mitt liv. Därför bestämde jag mig för att göra något mer drastiskt och låta bli både Facebook och Instagram helt resten av veckan. Och det har jag gjort nu (nästan)!

Jag har använt sociala medier som ett sätt att minska stress och obehagliga känslor och jag får ett lugn när jag får scrolla på mobilen. Typ som en rökare som behöver röka en cigarett när den blir stressad och får ett lugn av att kunna göra det. Samma effekt har sociala medier på mig.

Därför misslyckades jag en gång den här veckan loggade in på Instagram och när jag gjorde det kände jag med en gång hur en lugn infann sig och hur den här tomhetskänslan som jag upplevt hela veckan utan sociala medier bara försvann. Men det gjorde mig bara beslutsam att bli av med mitt faktiskt tvångsmässiga beroende till dessa appar och att ständigt söka bekräftelse via dem. 

Och jag är så är himla stolt över hur bra jag har lyckas ändå! Jag är så stolt över att ha klarat av att bryta de här stora beroendet och det har gjort att jag känner mig som ny på många vis eftersom jag har fått ett helt nytt lugn i mig och så mycket mer energi.

Men det har också varit extremt jobbigt och jag har känt mig helt tom och jag har inte alls vetat vad jag ska göra med all tid och alla tankarna. Vad ska jag liksom lägga min energi och tid på om jag inte ska göra det på Facebook och Instagram? Dygnet har helt plötsligt känts så mycket längre och jag har inte vetat vad jag ska göra av de där timmarna när jag under vaket tillstånd varit själv.

Så det har varit och är en stor utmaning, men jag märker redan hur mycket bättre jag mår och att det är värt att fortsätta. Tänk bara en sådan sak som att jag härom dagen kunde ligga i soffan och kolla på en film och klarade av att ha mobilen på laddning på andra sidan rummet! Det hade jag aldrig klarat för några veckor sedan. Dessutom märker jag hur det blir lättare hela tiden och nu känner jag mig inte alls lika tom. 

Därför tänker jag nu tills på torsdag ta detta ett steg längre och förutom att inte använda Facebook eller Instagram (förutom till att dela de här inlägget och på jobbet där jag måste jobba mycket via Facebook) så ska jag inte använda tvn eller kolla på serier via datorn alls, utan jag tänker istället ägna mig åt att skriva, måla, göra pärplattor, virka och promenera.

Det är så kul att utmana mig själv på de här viset och jag har aldrig tidigare varit så här beslutsam om att förändra mitt liv som jag är nu. Det är dags att jag för första gången på femton år på riktigt styr och tar kommandot över mitt liv!

Positiva effekter av att inte använda Facebook och Instagram:
1 Vaknar inte med ångest och direkt tar upp mobilen för att kolla igenom flödet på sociala medier.
2 Har så mycket mer energi och klarar av ägna mig åt det jag vill kunna göra så som att måla, skriva och läsa
3 Har tid och ork att ta hand om hushållet
4 Kan delta fullt ut i sociala sammanhang
5 Har energi över att våga ta för mig socialt i fler sammanhang vilket stärker mitt självförtroende
6 Har ett lugn i huvudet
7 Extremt mycket mindre ångest
8 Känner mig mindre depressiv
9 Känsla av att styra mitt liv
10 Känner mig så mycket mer hel 

 Så nästa uppdatering blir om hur det var att klara mig utan Facebook, Instagram och serier söndag-torsdag. På torsdag åker jag till Warszawa med en kompis och är borta till på söndag så jag uppdaterar nog efter resan eller så får ni en uppdatering när det gått halvvägs alltså på tisdag. 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer