En bra vikt och att du är rörlig kan minska trycksår och andra komplikationer för dig som använder rullstol.

När man som jag sitter i rullstol på heltid så är det lätt att drabbas av en hel del komplikationer som till exempel övervikt, trycksår eller svullna ben som kan leda till blodproppar.

När man som jag sitter i rullstol på heltid så är det lätt att drabbas av en hel del komplikationer som till exempel övervikt, trycksår eller svullna ben som kan leda till blodproppar.

Om man till exempel drabbas av ett trycksår och därför tvingas vara sängliggandes under kanske flera månader så är det lätt att gå upp i vikt. Det kan då leda till att man blir ännu mer orörlig än vad man var innan man drabbades av sitt sår. Dessutom kanske man tappar en hel del av de musklerna man hade innan man blev sjuk som även det gör en mer inaktiv. Detta kan i sig leda till att man får ett nytt sår eftersom huden blir mer känslig om man en gång haft sår.

Om man blir mer stillasittande än innan och kanske också har drabbats av en övervikt så är det också lätt att benen svullnar mer eftersom man rör på sig ännu mindre vilket gör att man inte håller cirkulationen igång. Om man har svullna ben kan även det leda till att man blir mer stillasittande eftersom benen kan göra det ännu svårare att göra förflyttningar. Detta kan i sig kanske leda till att man mår sämre psykiskt och kanske därför börjar slarva med maten…Ja, ni förstår…

Jag har aldrig haft något trycksår, jag har aldrig varit överviktig och jag har inte besvärande svullna ben. Antagligen har jag inte drabbats av något av detta eftersom jag alltid är igång. Jag sitter aldrig still och jag hoppar alltid över till en stol, soffa, bord, bänk eller golv så fort jag inte förflyttar mig med rullstolen. Dessa förflyttningar kommer naturligt för mig eftersom jag alltid har gjort dem och jag behöver inte tänka att jag måste byta ställning för att inte få sår eftersom jag gör det av bara farten.

Sedan har jag ju också turen att vara väldigt intresserad av motion och sedan jag var tonåring har jag varit väldigt noga med min vardagsmotion, jag promenerar nästan vart jag än ska. Om jag ska till stan till exempel så promenerar jag oftare än vad jag tar spårvagnen eller bussen och om jag ska till gymmet så brukar jag promenera dit. Detta i kombination med att jag alltid förflyttar mig har nog hjälpt mig att hålla en bra vikt och fått mig att undvika trycksår.

Men även om jag aldrig varit överviktig så vägde jag efter några år på internat onödigt mycket och jag började känna att förflyttningarna var jobbiga. Jag kommer ihåg hur jag en period tyckte det var så ansträngande att hoppa från rullstolen till soffan att om jag hade glömt något när jag hoppat över till soffan struntade i att hämta det. Det hade också blivit svårt för mig att ta mig upp från golvet till rullstolen och jag behövde en stol eller bänk som stöd för att komma upp. Detta tyckte jag var jobbigt och därför bestämde mig för att gå ner lite i vikt för att jag lättare skulle klara av mig vardag igen.

Egentligen var jag inte mer inaktiv än vad jag brukar vara under min tid på internat, men där serverades det mat som jag inte var van vid och i en mängd som jag inte heller var an vid. Självklart behövde man ju inte äta av all mat, men när det stod framme och alla andra åt av den så var det svårt att låta bli. Men nu har jag turen att vara intresserad av hälsosam mat så när jag flyttade till egen lägenhet och började laga min egen mat gick därför ner det jag hade gått upp. 

Nu får jag detta att låta jätteenkelt – Gör mycket förflyttningar, vardagsmotionera och ät hälsosamt så slipper du trycksår, övervikt och svullna fötter. Men jag förstår att det inte är så enkelt och att detta inte fungerar för alla. Jag har ju dessutom turen att vara väldigt kort som gör att jag på grund av det lättare kan lyfta och förflytta mig. Dessutom har ju jag full styrka i mina armar som gör att dessa förflyttningar blir betydligt mycket lättare för mig än för någon med en högre skada. Dessutom har jag av mig själv antagligen en ganska hög ämnesomsättning. Jag har inte heller problem med smärtor eller spasticitet som försvårar förflyttningar och rörlighet för många. 

Men även om det inte är så enkelt och inte fungerar för alla eftersom alla har olika förutsättningar och jag vet att vissa som är precis lika aktiva som mig ändå har råkat ut för trycksår. Så känner jag mig säker på att många i stol hade sluppit en hel del problem med en lägre vikt och mer vardagsmotion. Motion är viktigt för alla men det är extra viktigt för oss rullstolsanvändare.

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer

Sporthälsa