“Du är inte som andra funktionshindrade”

I hela mitt liv har jag fått höra att ”jag inte är som andra funktionshindrade”. Länge tog jag det som en komplimang eftersom det har varit något jag har strävat efter. Jag trodde länge att jag inte dög om min funktionsnesättning märktes (vilket den såklart alltig gör eftersom den syns).

I hela mitt liv har jag fått höra att ”jag inte är som andra funktionshindrade”. Länge tog jag det som en komplimang eftersom det har varit något jag har strävat efter. Jag trodde länge att jag inte dög om min funktionsnesättning märktes (vilket den såklart alltig gör eftersom den syns).

Men på senare tid har jag börjat tänka om. Jag får fortfarande ”komplimanger” som att folk inte tänker på att jag sitter i rullstol och det är visserligen bra att folk ser mig och inte bara min rullstol. Men hur kan det vara en komplimang att man ”inte tänker på att jag sitter i rullstol”? För när man säger det så säger man indirekt att det är något fel eller fult att sitta i rullstol.

Jag tänker till exempel själv ganska ofta på att jag sitter i rullstol. Min rullstol hindrar mig inte så mycket fysiskt och jag kan fortfarande göra nästan allt jag vill göra, men det är inte så att jag inte tänker på att jag sitter i rullstol. Det märks att jag sitter i rullstol oavsett vad folk vill påstå.

Sedan undrar jag också hur är ”andra funktionshindrade”? Hur är man som funktionshindrad tänker folk? Är man på ett visst vis bara för att min sitter i rullstol då eller vadå?

Jag har också många gånger genom åren fått höra att om jag hade kommit med ”gråa mjukisbyxor och fett hår” Då hade man bara sett rullstolen och inte mig. Men hur dömande är inte det? Som att ”alla andra funktionshindrade” går runt med fett hår och mjukisbyxor?

Visst – jag kan till viss del förstå vad folk menar. Jag låter faktiskt inte min funktionsnedsättning stoppa mig fysiskt från det jag vill göra och det har jag aldrig gjort. Jag är inte uppvuxen med att få höra att jag inte klarar av saker och ting – snarare tvärt om. Och jag vet att det är många som tyvärr inte tror på sig själva på grund av sin funktionsnedsättning och som därför inte tar för sig av livet så som jag tänker att man kan göra även när man har en funktionsnedsättning. Så det är kanske det folk menar – alltså att jag inte låter min funktionsnedsättning stoppa mig.

Men tänk på vad ni säger även om ni menar väl. Att säga att jag inte är som ”många andra funktionsnedsatta” är ingen komplimang inte heller att man ”inte tänker på att jag sitter i rullstol”. Kommentarer som dessa skapar ett ”vi och dem” som jag vill komma ifrån.

ALLA ÄR OLIKA OAVSETT FUNKTIONALLITET, ETNISITET, KÖN ELLER SEXUALLITET.

Ville bara säga det.

 

Man kan sitta i rullstol utan att alltid sitta i sin rullstol

På söndag ska jag hålla min föreläsning och då tror jag att jag kommer provocera lite genom att inte fokusera på det som jag tror att många förväntar sig av mig att jag ska fokusera på just på grund av min funktionsnedsättning. Så det ska bli kul och se om jag får några reaktioner på grund av det eller om det får folk att tänka till lite.

I morgon är också en lång dag då vi ska spela in musikvideon med Nadia och SpinnUnga.

Ha en fin helg!

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer