Dieter passar inte alla och för vissa kan dieter få förödande konsekvenser.

Det fanns en tid för ungefär 12 år sedan då jag fick för mig att börja minska ner lite på maten och ”utesluta vissa livsmedel”. Jag ville gå ner lite i vikt.
 Det blev inte jättebra och snart hade jag uteslutit det mesta.
 Efter det väntade en lång resa tillbaka.
  
Sedan resan då jag tog mig tillbaka har jag varit väldigt
noga med vad jag äter och jag äter väldigt regelbundet och ungefär fem-sex gånger om dagen (3 huvudmål och resten mellanmål). Jag behöver äta så för att min kropp ska fungera och för att mitt huvud ska må så bra som möjligt. Jag behöver äta av allt och inte utesluta något eftersom jag annars faller tillbaka och jag vill inte göra om resan det innebar att ta sig tillbaka.
 

 

Min lunch i veckan, linsfärs och pasta.

Även om jag äter allt så äter jag inte alltid allt. Jag försöker äta det mesta med måtta, men mer av vissa saker och mindre av sådant som vi egentligen inte behöver för att må bra.
Det är till exempel inte ofta jag äter godis, kakor eller tårta men jag gör det på kalas och om det är något särskilt. Det är så jag vill och behöver ha det.
Till vardags äter jag heller knappt kött, men blir jag bjuden så äter jag kött eftersom det inte hade fungerat för mig att bli vegetarian.
Jag utesluter heller aldrig kolhydrater eftersom just min kropp behöver det, men jag frossar inte heller i snabba kohydrater till vardags även om jag kan göra det någon gång ibland.
Ibland köper jag till och med lite godis för att jag fortfarande ska ”kunna” äta det om jag någon gång skulle vilja.


Kanske inte en typisk frukost för mig, men så här ser frukosten ut ibland. Propud, keso och äpple.

För mig, på grund av min historia hade det inte fungerat att gå på någon diet. Och när vi i skolan skulle skriva ett arbete om dieter så valde jag ”fyratimmarsdieten”, eftersom det var den enda dieten jag kunde stå för. Dieten gick ut på att äta var fjärde timma och inte utesluta något, men du anpassade portionsstorlekarna efter om du önskade att gå upp, ner eller ha kvar samma vikt. Att äta så tror jag är det bästa för de flesta eftersom jag tror att de flesta av oss behöver både fett, kolhydrater, protein och vitaminer. Jag säger inte att det är så för alla men jag tror det stämmer för många.

Alltså: Dieter passar inte alla och för vissa kan dieter till och med få förödande konsekvenser.

Så mitt råd är att våga äta allt men ät det med måtta! Men självklart måste man anpassa sig till allergier eller utesluta något om man mår fysiskt dåligt av att äta något särskilt livsmedel.

Återigen handlar allt om balans.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer