Den eviga strävan efter balans

I min föreläsning pratade jag om att hälsa handlar om balans mellan den fysiska, psykiska och sociala hälsa men också om återhämtningen.

Jag vet vad hälsa är för mig och jag vet på ett ungefär hur jag ska göra för att bli ännu mer hälsosam. I teorin vet jag vad jag ska göra men vägen dit är inte rak och ofta trasslar jag in på vägen.

I min föreläsning pratade jag om att hälsa handlar om balans mellan den fysiska, psykiska och sociala hälsa men också om återhämtningen.

Jag vet vad hälsa är för mig och jag vet på ett ungefär hur jag ska göra för att bli ännu mer hälsosam. I teorin vet jag vad jag ska göra men vägen dit är inte rak och ofta trasslar jag in på vägen.

För att jag ska bli hälsosam inifrån och ut på riktigt så krävs det att jag bryter mönster, testar nya vägar och vågar göra annorlunda. Men det är inte enkelt. Det är så mycket lättare att gå i samma fotspår eftersom jag då vet vad jag får. Jag har byggt upp min trygghet inom vissa områden och visserligen behöver jag den tryggheten men jag behöver något annat också.

Innan man vet vad som är fel och vad det handlar om så är det svårt att göra en förändring eftersom man då inte vet vilket typ av förändring som behövs. Nu vet jag vilket typ av förändring jag behöver göra för att jag på riktigt ska må så bra som jag är värd att göra och därför jobbar jag hårt för den förändringen.

Jag lyssnar mer och mer på min kropp och jag jobbar aktivt för att även bli bra på att ta hand om den psykiska och sociala hälsan. För vad har man för användning av en stark kropp om man inte hinner eller orkar göra något annat än att ta hand om sin kropp fysiskt? När jag lägger för stort fokus på jobb och jobb relaterade saker plus min fysiska hälsa så mår jag inte så bra eftersom jag då missar många viktiga delar och känner mig ganska ensam.

Därför har jag nu börjat tacka ja till sådant som jag inte tackat ja till förut och jag har börjat hitta andra aktiviteter som bara handlar om att ta hand om mig psykiskt eller socialt. Jag gör förändringar för att jag i längden ska må så bra som jag är värd att göra, bli hälsosam inifrån och ut och för att hitta balansen.

I tisdags gjorde jag något som jag mådde väldigt bra utav och som gjorde att jag varvade ner mycket och som jag fortfarande mår bra av. Jag var på en Mindfulness grupp. Det gav mig så himla mycket att vara i den miljön, med så snälla människor där det var okej att bara vara och där inget handlade om prestation. Jag vågade vara väldigt öppen med dem och det var så skönt. Det var så skönt att allt var okej. Jag har verkligen saknat en sådan miljö där det är okej att bara vara och okej att prata om djupa saker utan att det blir obekvämt eller att det blir jobbigt för någon. Jag kunde verkligen vara mig själv och det är hälsa för mig. Den här gruppen ses varannan tisdag på samma tid som jag brukar köra Bodyjam och det gör det lite svårt för mig. Men jag vill ju jobba för en förändring och jag kan de här med Bodyjam nu och jag har ju dessutom sagt att jag börjat tröttna på det. Dessutom leder inte Bodyjam på tisdagarna mig närmre mina mål så som jag tror att den här gruppen kan göra både psykiskt och fysiskt. Men jag såg nu att den vanliga Bodyjamen är utbytt till 30 min bodyjam på tisdag vilket kommer göra mitt val att välja gruppen nästa vecka lättare.

Nu när jag aktivt försöker fokusera mer på den psykiska och sociala hälsan så märker jag att träningen blir lite lidande eftersom jag plötsligt inte har lika mycket tid över. Jag behöver ju även träningen för att må bra. Men jag jobbar för att hitta hur mycket träning jag egentligen behöver för att må fysiskt och psykiskt bra och inte bara av ren vana boka in mig på alla pass. I tisdags körde jag till exempel Bodypump vilket jag inte gjort på säkert ett år och det var så himla skönt och jag mådde så mycket bättre efteråt och då märkte jag verkligen hur viktig träningen är också.

Därför ska jag nu jobba för att hitta en balans där jag får med både den fysiska, psykiska och sociala hälsan för att jag ska må så bra som jag kan göra.


Inga kommentarer

Stängt för kommentarer