Ett annorlunda steppass

Jag instruerade Step Express och Core Express på World Class Solna ikväll. Steppasset blev minst sagt annorlunda och en sann upplevelse. Det var bara tre deltagare som kom. Fredagkvällar brukar sällan vara proppade med folk i gymmet, ej heller denna fredagkväll.

Ofta brukar det vara lite blandat hur duktiga deltagarna är och hur mycket de har tränat en viss träningsform sedan tidigare. Men jag har aldrig varit med om att förkunskaperna i step var så extremt olika bland deltagarna som det var ikväll. Som sagt var det tre deltagare:

 • En tjej i 30-års åldern som var extremt vältränad och sade sig ha tränat mycket step tidigare. Hon körde på järnet från början till slut och hon skulle ha klarat av en mycket svårare koreografi.
 • En kvinna i 60-års åldern som var duktig för sin ålder och sade sig ha tränat step några gånger tidigare.
 • En man i 60-års åldern som var ganska överviktig och precis hade köpt gymkort. Han hade provat på step för första gången i sitt liv i onsdags, men förutom det hade han i stort sett aldrig tränat i sitt liv.

Hur gör man för att alla tre, med så skiftande träningsvana och förkunskaper, ska bli nöjda med passet? Jag lade det på en ganska lätt nivå för att alla skulle kunna hänga med. Men så märkte jag att den unga tjejen tyckte att det var segt och lade till egna tillägg i övningarna för att det skulle bli jobbigare och svårare. Även om jag höll nivån så pass lätt så hade mannen sjukt stora problem att hänga med. Han klarade inte ens av att göra basic-stegen. Stackarn! Damen hängde med ganska bra ändå, men så fort jag gjorde ett steg som var lite mer avancerat tappade jag henne också.

Ett tag såg det nog ganska komiskt ut. Jag körde en viss stegkombination, mannen hängde inte med alls, damen försökte så gott hon kunde men det blev inte exakt som jag lärde ut och tjejen körde sina egna tillägg på stegen så att de blev mer avancerade. Alla fyra körde alltså olika steg!

Det är faktiskt riktigt svårt att lyckas få alla att tycka passet är på lagom nivå när de är på så pass olika nivåer. I det här fallet så måste jag säga att det kommer bli svårt för mannen att lyckas hänga med. Det är nog ganska kört för honom, tyvärr. Step är definitivt inte hans grej eftersom jag faktiskt körde ett väldigt enkelt upplägg och ändå hängde han inte med för fem öre. Han får försöka hitta ett annat gruppträningspass som passar honom bättre. För jag kan inte se att han någonsin kommer att klara av step.

Finns det någon instruktör där ute som har tips på hur man ska göra när deltagarna är på så olika nivåer?

No Comments Yet
 1. Nu kör jag ju något helt annat än du, men jag försöker prata med mina och lägger på/tar bort per person. T.ex. mer armar för de som tycker att bara steg är för lätt, men påpekar också att de andra bara ska fokusera på stegen. Om både armar och steg är för lätt lägger jag till höfter, huvud, händer eller något annat litet litet men som tränar hjärnan också. Men som sagt, jag har ju annan typ av klass än du. =)

 2. Tack för tipsen, Sabina! jag kan säga att i det här fallet med den äldre mannen så hade det inte spelat någon roll vad än jag hade gjort eller sagt. Det var kört för hans del… Men han var modig som ändå vågade vara med på ett pass! =)

 3. har läst din blogg ett tag & tyckt den varit bra, men kommentarer från en som är instruktör att det är kört för han, han kommer aldrig att fixa det etc..det tycker jag är tråkig attityd. se det istället som något bra att denna överviktiga man(varför man nu var tvungen att kommentera att han var just det, men det är ju en annan fråga)valde att gå och träna istället för att sitta hemma & äta chips. Och som instruktör ska du ha kunskapen att göra så att alla har möjlighet att hänga med utefter egen förmåga…

 4. Hej Anonym, du har helt rätt i det du säger. Det var onödigt att kommentera hans vikt då det inte hörde hemma i sammanhanget. Att jag menar på att personen i fråga inte kommer att kunna klara av step är för att jag är av åsikten att alla träningsformer inte passar alla och att det gäller att hitta sin typ av träningsform. Jag är helt övertygad om att denne man skulle klara av och passa för andra typer av träningsformer mycket bättre än just. Detta ligger på vårt ansvar på gymmet att se till att han ”hittar rätt”.
  Jag tycker självklart att det var bra att han kom på passet och provade det, och han gav verkligen inte upp, vilket var beundransvärt! Men jag tror han behöver prova lite olika pass innan han hittar det som passat honom bäst.

 5. ok, det köper jag 🙂 tex så är jag & danspass en katastrof då jag och koordination inte riktigt funkar..Vad gäller vikten så får man absolut ha åsikter, bara det att jag läst liknande på så många ställen och är rädd att de som är överviktiga ”drar sig” för att träna..menar inte att du dömer efter vikt & utseende:) Kommer fortsätta läsa din blogg..då jag tycker den är intressant, förstår dock inte bara hur du har diciplin till dina morgonpass, för det har INTE jag…hmm och nu har jag hittat hur man kan göra så att kommentaren länkar till ens blogg åxå 🙂

 6. Fin blogg du har, Helena! Jag vill inte heller att överviktiga ska dra sig för att träna. Alla typer av träningsformer ska vara öppna för alla, sedan är det upp till var och en att bestämma vad som passar bäst för den. Alla är inte morgonmänniskor som jag är, så om du hellre tränat på dagen eller kvällen ska du fortsätta med det!