Vågar du äta INSEKTER?!

 sites/default/files/syrsmjöl1.jpg

 sites/default/files/syrsmjöl1.jpg

 

Äta syrsor? Världens käk, kittlar dödsskönt i kistan!

 

Vågar du äta insekter?

Du kanske tänker att det är lite läskigt, men det finns flera exempel på mat som förr i tiden ansågs som fattigmansmat eller för den del otjänlig mat och är idag bland annat lyxmat och en naturlig del i vår matkonsumtion. Enligt Qvickets hemsida (www.qvicket.se) står det att det redan idag konsumeras 80 procent insekter världen över men att det är egentligen bara vi i västvärlden som har varit undantaget, mycket då för att vi då tycker att insekter är läskiga.

 

Det Qvicket gjort är att lansera ett mjöl gjort enbart på syrsor, ett syrsmjöl som jag nu äntligen har fått hem och haft privilegiet att prova. Det första jag gjorde var att lukta i påsen, det luktade som torkat kött ungefär. Sedan doppade jag ner mitt pekfinger i påsen och smakade bara rakt av utan att det var inblandat i något annat. Det smakade just ingenting, kanske lite åt det nötiga hållet.

 

sites/default/files/syrsmjöl.jpg

 

Framtidens protein!

Jag gillar iden om att ta fram en produkt som gör en insats för klimatet globalt, en produkt som är lättsam och som inte alls känns skrämmande. Se själv, ner i påsen, ser ut som du har malt hasselnötter till ett mjöl, är det farligt? Nej, ett syrsmjöl är verkligen en väldigt bra introduktion för oss i västvärlden, att vi får ner konsumtionen på kött. Jag menar inte att vi ska välja bort det animaliska helt, nej, inte alls, jag tycker att det ena utesluter inte det andra.

 

Jag själv är ”flexitarian” det betyder att jag äter animaliska produkter fast inte hela tiden, och jag väljer med omsorg vilken typ av kött jag äter. Jag har förmånen att bo perfekt för just det ändamålet. I min frys finns tex. älg, lamm, ren, rådjur. Kött som finns här. Jag har inte behövt köpa något från en affär. Jag bor också bredvid en av Sveriges vackraste älvar, Vindelälven och där fångar jag all fisk jag äter under året, som t.ex. Sik, Gädda, Abborre. Vi äter i vår familj helt vegetariska rätter ungefär 2-3 gånger/vecka, fisk 2-3 gånger/vecka och kött ca 2 gånger/vecka. Jag tycker att detta komplement med syrsmjöl är en ypperligt bra produkt att blanda in i alla rätter oavsett vilken maträtt det handlar om, varför inte även i desserter!

 

Men med tanke på att ”det krävs runt 12 gånger mer föda att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter, uppfödning av gris leder till 100 gånger större utsläpp av klimatgaser” (taget från qvicket.se) Så tycker jag att det verkligen är värt att prova. Det är bra för hälsan OCH bra för planeten! (enligt FN rapport 2013).

 

Miljövänligt och näringsrikt!

Jag som jobbar med Träning, Kost och Hälsa tycker detta syrsmjöl är något spännande, innovativt och bra för oss som just håller på att träna. Vi behöver protein! Eftersom detta syrsmjöl innehåller dubbelt så mycket protein än vad tex. kött, fågel och fläsk gör ÄR det något som jag rekommenderar att man hellre tar till än dessa pulverburkar med okänt innehåll. Här vet du i alla fall vad du får i dig, OCH du är miljövänlig på samma gång.

 

Igår när mitt mjöl anlände med posten satte jag igång med att först baka en liten kaka som man med fördel kan ta till kaffet direkt, eller torka och göra goda syrsskorpor att ta till i sommar då vi gärna åker ut till badstranden med lite gott fika. Efter baket blev det middag, och då blev det ”Taco with a twist” mina goda vegotacos som numera innehåller syrsmjöl. Familjen älskade dem, allt åts upp, inget blev kvar och nu måste jag sätta mig ner och beställa några fler påsar, för jag har fler recept som jag kommer att använda syrsmjölet i för att öka upp mitt proteinintag, och minska på min klimatpåverkan!

 

Vi är på väg in i en ny era, var inte rädda för förändring, våga äta insekter!

 

 

RECEPT

 

OBS!

Alla recept är fri från laktos, mjölk, soja och gluten (förutom syrsakakan som innehåller gluten)

 

 sites/default/files/ingredienser.jpgsites/default/files/syrskaka2.jpg

EvaLindas Syrsakaka

ca 40 bitar

 

3 ägg

3 msk syrsmjöl

1 dl socker

2 tsk bakpulver

3 dl mjöl

50 gr malda hasselnötter

 

Vispa ägg och socker pösigt, blanda alla torra ingredienser i en skål, häll i dem och rör ihop smeten försiktigt tills den blir omblandad. smeta ut den på ett bakplåtspapper och grädda i mitten i ca 8 min (beroende på ugn) i 200grader. Dela kakan i fyrkanter eller rektanglar och ät direkt eller låt dem torka på ett galler över natten till härligt krispiga skorpor.

 

Varje bit innehåller:

30 kcal

2 gr protein

1,5 gr fett 

3,5 gr kolhydrater

0,2 fibrer

 

 sites/default/files/grönsaker.jpgsites/default/files/syrstaco3.jpg

EvaLindas Taco with a twist

4 portioner

 

Tacofyllning:

3 msk syrsmjöl

5 champinjoner

2 broccolistjälkar skalade

4 medelstora morötter

1/2 zucchini

1/2 aubergine

1/3 stor fänkål

1/2 dl tomatpure

2 msk spiskummin

2 vitlöksklyftor pressade

cayennepeppar, svartpeppar och salt efter behag.

rapsolja till stekning

 

Servera med dina favoritgrönsaker, fräsch guaccamole, tacoscal och den goda Syrsasalsan!

 

Varje portion innehåller:

85 kcal

7,6 gr protein

5 gr fett

8 gr kolhydrater

16 gr fibrer

 

 

 sites/default/files/tomatsalsa_0.jpg

EvaLindas goda Syrsasalsa

8-10 portioner

 

1 msk syrsmjöl

8 tomater

2 vitlöksklyftor

1/2-1 färsk röd chili

1 stång blekselleri

50 gr fänkål

salt, peppar efter behag

 

Varje portion innehåller:

11 kcal

1,3 gr protein

0,3 gr fett

8 gr kolhydrater

16 gr fibrer

 

 

 sites/default/files/avocado-74260.jpg

EvaLindas Proteinguaccamole

4-6 portioner

 

1 msk syrsmjöl

3 avokado

1 tsk färskpressad citronjuice

100gr havrefraiche

 

Varje portion innehåller:

133 kcal

2,5 gr protein

13 gr fett

2 gr kolhydrater

 2,6 gr fibrer

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer