Ett nytt sätt att tänka

sites/default/files/IMG_3116_0.JPG

sites/default/files/IMG_3116_0.JPG

“Sätt inte upp mål utan lägg kraften på själva uppgiften.” Det säger idrottsforskaren John Jouper från Örebro universitet som skrivit en bok om detta. Den är till för idrottare och tränare, och dess syfte är att beskriva hur vi kan öka prestationsförmågan. Det som gör den så speciell är att den går emot den klassiska idrottspsykologin.


När jag läste det där om att inte sätta upp mål, var min första tanke att han vet inte vad han pratar om. Det är ju superviktigt och en rejäl trigger. Efter att ha läst lite mer om det så har jag börjat ifrågasätta mitt tidigare tankesätt. Att mål inte bara behöver innebära något positivt.


Det John Jouper tror på och vill lyfta fram är att man ska vara kvar i genomförandet och fokusera på uppgiften. Att acceptera det som är, utan att värdera. Detta gör att stress kan hållas borta.


Det låter lite främmande först, men den stress vi kan känna från yttre krav gör ofta att det inte går vägen eller att vi till slut inte orkar mer. Jouper menar att fixering vid resultat blir ett hinder där tankar och känslor kan leda till låsningar och stress. Han menar också att avslappning för att hantera stress inom idrott inte är vägen att gå. Det är inte säkert att det leder till bra resultat. Istället ska vi “acceptera-nollställa-återfokusera” för att nå toppen av vår förmåga.

 
Själv sporras jag av att ha mål, men den här metoden är absolut något jag kan tänka mig att prova. Även om jag inte är en nervös tävlare så kan en framtida tävlingssituation skapa stress hos mig. Jag oroar mig för hur det ska gå, och om jag kommer vara bra eller dålig med mina mått mätt. Det skulle vara skönt att bara acceptera den form jag är i nu, nollsälla mig själv och målen och lägga all kraft på att utföra den träning jag gör nu på bästa sätt.


Det kanske skulle gynna oss att stanna upp ibland även när vi är som mest aktiva. Ingen stress, ingen press. Bara mitt bästa jag, just nu.

No Comments Yet

Comments are closed