Träningsstressar du också?

sites/default/files/IMG_0753.JPG

sites/default/files/IMG_0753.JPG

Ärligt nu. Hur ofta känner du dig stressad över att inte träna? De där gångerna du missar ett träningspass. Oavsett om det beror på tidsbrist, sjukdom eller något helt annat så är det en ganska jobbig känsla. Träning ska vara kul, lustfyllt och helst inget måste. Jag är den första att skriva under på det. Det ska ge energi, göra lite ont ibland och ge oss starkare kroppar. Det är mitt drömscenario, och de flesta dagar upplever jag min träning så.

Känner du aldrig träningsstress? Grattis, det måste vara underbart. Tyvärr verkar det som att många av oss som älskar träning ha en sak gemensamt. Nämligen att vi får ångest så fort vi missar en träning. För mig spelade det ingen roll om det hände när jag körde nio pass i veckan, eller om det händer nu när jag tränar fyra eller fem gånger. Jag blir stressad och orolig när en träning uteblir. Efter en förkylning ska jag snabbt tillbaka, och helst vara i samma form som innan jag blev sjuk. Jag accepterar inte att min kropp behöver vila på annat sätt än de frivilliga vilodagar jag har under en vecka.


När jag läser det jag precis skrivit hör jag hur farligt det låter. Att stressa någon annan tillbaka i form eller lägga in extrapass för min adpet när hon varit sjuk, är det sista jag skulle göra. Då är jag förnuftig och säger; vila tills du är helt frisk, du kan inte ta igen förlorad träning, ibland måste man hoppa över träningen, och det är okej. Allt det där tycker jag naturligtvis, men det är svårt när det kommer till mig själv.


Trots att jag vet hur viktigt det är med återhämtning för att kunna genomföra min träning på bästa sätt, så låter min hjärna mig inte vila. Det här jobbar jag med varje dag, att vara mer nöjd. Att inte tycka att ett träningspass till skulle vara på sin plats. Det händer ju inget för att jag missar ett enda pass, jag tappar inte formen för det.


Ju mer jag lär mig om stress och ångest desto mer inser jag att jag och många runt omkring mig stressar i så många delar av livet, fast vi inte behöver.


När träningen blir fylld av en massa måsten har vi slagit in på fel väg. Att vara träningsperfekt får inte kosta livet.

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer