Tidernas värsta dieter

Under mina tre års av nutritionsstudier så fick jag en allt mer ödmjuk inställning till dieter. Ju mer kunskap jag sög in kring hur kroppen svarar på olika kombinationer av näringsämnen desto mer insåg jag att det inte finns en mirakeldiet. Nedan listar jag några av de mest absurda ”mirakeldieterna” genom tiderna.

Under mina tre års av nutritionsstudier så fick jag en allt mer ödmjuk inställning till dieter. Ju mer kunskap jag sög in kring hur kroppen svarar på olika kombinationer av näringsämnen desto mer insåg jag att det inte finns en mirakeldiet. Nedan listar jag några av de mest absurda ”mirakeldieterna” genom tiderna.

Binnikemaskdieten – Dieten går ut på att svälja ägg till binnikemaskar. Maskarna kommer sedan äta av din mat i mage och tarmar vilket gör att du går ner i vikt.. och är absurt hungrig.

Kålsoppadieten – quickfix-diet där man får äta hur mycket kalorisnål kålsoppa man vill, men samtidigt kombinerar soppan med frukt och grönsaker. Oftast genomförs denna diet under en vecka där man lovas gå ner 4-7 kg. Visst går man ner eftersom man lever extremt kalorisnålt, men dieten tillgodoser verkligen inte kroppens proteinbehov och man lär vara extremt trött jämt.  

Barnmatsdieten

Precis som namnet beskriver ska du helt enkelt bara äta barnmat på burk. Dieten har blivit känd tack vare Hollywoodstjärnor, exempelvis Reese Witherspoon. I Sverige var detta något som exempelvis bloggerskan Kissie nappade på. Om hon gick på dieten eller promotade den för att provocera är för mig oklart. Dieten i sig är till stor del bra ur ett näringsperspektiv om man äter olika burkar barnmat och inte lever på ”klämmisar”. Det är dock en quickfix-diet som förmodligen tar bort all matglädje och ger någon form av ”jojo”-effekt.  Barnmat

Grapefrukt-dieten
Denna tror jag att alla har hört om. Dieten går ut på att äta mängden av grapefrukt samt kött, fisk och svart kaffe. Dieten räknas som en lågkalori-diet vilket eventuellt kan ge en viktminskning om man klarar av det. Många hyllar dock själva grapefrukten som hjälten vid eventuell viktminskning. Dieten känns genomförbar i några dagar, men sedan blir den nog för ensidig och man lär ju aldrig mer vilja se en grapefrukt efteråt.


Tuggdieten
En gammal viktguru vid namn Horace Fletcher uppfann en populär diet som gick ut på att tugga igenom maten tills den var en flytande massa. Sedan var det bara att luta huvudet tillbaka och låta massan rinna ner i halsen, medan resterna i munnen skulle spottas ut. Varje matbit skulle tuggas minst 32 gånger, medan vissa matvaror krävde ännu längre tuggtid för att bli flytande. Denna diet är väldigt intressant om man jämför med dieter där man ska dricka shakes. Fletcher har en viss poäng då tuggande sänder signaler till hjärnan, vilket är viktigt för att vi ska känna oss mätta och nöjda. En normal kost med tuggregler, men inget utspottande kanske är dieten för 2017?

Cigarettdieten
Många har nog hört om att cigaretter ökar förbränningen och har en viktminskande effekt. Det må vara så att den höjer ens metabolism men knappt nämnvärt. Effekten beror nog mer på att man byter ut sötsaker och begär mot en cigarett istället. ”Ta en Lucky istället för en bit godis” löd budskapet från Lucky Strike på 20-talet. Varför denna diet är idiotisk behöver jag nog inte gå in på.


Amfetamindieten
Droger generellt brukar minska hungerkänslan och det är väl därför man ibland hör ordet ”tjacksmal”. Amfetamin var något man gav soldater för att de skulle hålla sig vakna, men så småningom började individer utanför krig använda amfetamin som ett viktminskningsmedel. Det märktes dock rätt fort att amfetamin inte var något mirakelpiller utan var mest extremt beroendeframkallade och gav upphov till sömnproblem och hallucinationer.

Drinking Man’s Diet
1964 gavs boken ”Drinking Man’s Diet” ut av Robert Cameron. Robert diet var att undvika kolhydrater, men att man istället slog till på alkohol. Vodka, gin och whisky innehåller lite kolhydrater och var därför ett bra sätt att piffa till dieten nu när socker/sötsaker var uteslutet. Problemet med dieten är att alkohol innehåller mycket kalorier, samt bidrar till ökad risk för en rad sjukdomar. 


No Comments Yet

Comments are closed