Låt oss prata om något livsviktigt

Jag sitter just nu på jobbet och dricker en smoothie som jag gjorde iordning imorse. Det är min tredje dag tillbaka på jobbet efter julledigt och det känns att kroppen är betydligt tyngre nu än innan lovet. 

Jag sitter just nu på jobbet och dricker en smoothie som jag gjorde iordning imorse. Det är min tredje dag tillbaka på jobbet efter julledigt och det känns att kroppen är betydligt tyngre nu än innan lovet. 
I måndags när jag låg i soffan och slösurfade på Facebook så dök en av mina elever upp i flödet. Inte så konstigt tänker ni, men vi är inte vänner på Facebook. Anledningen till att han dök upp var för att jag är medlem i MOD’s sida på fb. MOD står för Mer OrganDonation och organdonation har länge varit något jag varit för. 

Loke som min elev heter, är 12 år och har cystisk fibros. Cystisk fibros är en sjukdom som gör att slemmet i lungorna stelnar och täpper till. Det samlas bakterier som leder till ärrvävnader och upprepade infektioner. Loke behövde därför nya lungor. Under 2016 fick Loke nya lungor, men inte vems lungor som helst. 

Axel ej 15 år fyllda.  En ung man med hela livet framför sig. Axel tog bara några månader innan sin olycka beslutet att han gärna ville donera sina organ om något hände. 

 – Tänk att någon som inte ens fyllt 15 år kan ta ett sådant beslut. 
– Tänk att Axels liv som ej gick att rädda fick rädda 5 andra liv. 
– Tänk att Loke fick leva men Axel dö. 

Här kan ni läsa en artikel eller lyssna på ett radioprogram med Lokes mamma. Om glädjen att få sin son tillbaka, men också ångesten över att veta att ett annat barn fått dö för att hennes ska kunna leva. Hur ”orättvist” det känns. 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6603572

Jag har länge funderat och sagt att jag vill ge mina organ till forskning eller transplantation om något skulle hända. 

Idag bär jag ett donationskort i min plånbok. 

Det tar inte många sekunder att ta detta livsviktiga beslut. Det finns 3 sätt att säkerställa att dina organ används till rätt sak om du plötsligt går bort. 

 

  • Tala med dina närstående om vad du vill ska hända om något händer
  • Skriva på ett donationskort och bär i plånboken. (Donationskort finns på sjukhus (eventuellt på vårdcentraler också) 
  • Surfa in på www.livsviktigt.se och skriv upp dig. 
No Comments Yet

Comments are closed