Det nyttiga naturgodiset!

Detta gör ont att skriva men jag gör det ändå. Naturgodis är inte “nyttigt” godis, generellt sätt.

Detta gör ont att skriva men jag gör det ändå. Naturgodis är inte “nyttigt” godis, generellt sätt.

Jag vet, vi skulle klara oss utan denna information och fortsätta leva med den fantastiska tanken att man är lite nyttigare när man väljer naturgodis framför vanligt godis. Men tyvärr, så enkelt är det inte. Detta är något vi vetat mycket länge men ändå hör jag många säga att de gjort ett bättre val och tagit naturgodis istället för vanligt godis. Detta val kan diskuteras ur många olika synvinklar, inte minst kalorimässigt. Det är dock sant att nötter exempelvis är fullproppade med nyttigheter men dessa går att äta helt naturella om det är nyttigheterna man är ute efter.

Mina favoriter kallas cashewnötter doppade i yoghurt. Mumsigt säger jag och yoghurt också? Toppen! Men titta på ingredienslistan. Här kan man enkelt läsa sig till att det är vitchoklad med YOGHURTSMAK. Nu får ni väl ta och ge er! Jag förstår dock valet av namn, det låter ju inte lika nyttigt om man skriver cashewnötter doppade i vitchoklad. Eller hur?

Ingredienser:
Om vi skulle gå igenom alla ingredienser som finns i smågodis och naturgodis skulle många rysa. I mina favoriter står till exempel schellak som löss hjälpt till att producera.  Jo, detta är också känt men vi är experter på att ignorera den fakta som inte riktigt passar oss. Godis är ju gott! Inte sant?

Näringsvärde:
Vi vet att vi måste få i oss mindre energi än det vi gör av med för att gå ned i vikt och tyvärr är naturgodis generellt extremt energitätt cirka 520 kcal/100 g, detta kan vi jämföra med cirka 350 kcal/100 g för smågodis (ej choklad).

Alltså:
Sammanfattningsvis kan jag säga följande: Om du vill unna dig naturgodis för att det är ditt, precis som mitt, favoritgodis. Gör det! Men inte för att det är nyttigare utan för att du njuter mer av det godiset än något annat. Ska vi stoppa i oss kalorier vi egentligen inte behöver, då är det lika bra att vi stoppar i oss de kalorier vi tycker bäst om.

sites/default/files/301_youghurtcashew_b_380_1142.jpg
Bilden är hämtad från www.https://albinasnacks.se/

No Comments Yet

Comments are closed