Fiberrikt bröd

Fibrer är kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett intakta.

Fibrer är kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett intakta.

Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt och är också en bidragande faktor för att hålla blodfettnivåerna låga. Fibrer är mycket viktigt att äta för att våra tarmar ska fungera normalt. Genom att äta mat med mycket fibrer samt dricka mycket vatten kan man motverka trög mage. Äter man däremot för mycket fiber kan man istället få ont i magen och bland annat bli gasig. Livsmedelsverket rekommenderar därför (för vuxna) att äta cirka 25-35 gram fibrer per dag.
www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer/

Det finns olika typer av fibrer, en av dessa är kostfiber. Kostfiber är gelbildande och bryts delvis ned i tunntarmen. Här är ett bra sätt att få i sig kostfiber om du, som jag, älskar bröd:

sites/default/files/20140919_115652 (2).jpg

Camillas mumsiga scones

6 små bröd
Näringsvärde: 200 kcal, 24 g kolhydrater, 4 g protein, 9 g fett, 5 g kostfiber

.
..eller om du är extra hungrig på morgonen

4 stora bröd
Näringsvärde: 300 kcal, 36 g kolhydrater, 6 g protein, 13 g fett, 7,5 g kostfiber

Ingredienser

4 dl fint rågmjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl mjölk (1,5%)

Gör så här:

  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda ner oljan och mjölken och rör ihop till en deg. Blanda ihop ingredienserna till en deg, men rör inte i onödan.
  • Dela degen i sex bitar, lägg på bakplåtspapper och platta ut till runda kakor.
  • Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, cirka 10-12 minuter.
  • Servera med smör och ost eller marmelad.
Inga kommentarer

Stängt för kommentarer