34% vs 15%

I denna djungel av light produkter och knasiga dieter är det svårt att veta vad man ska köpa och vad man ska välja bort!

Men varför ska man välja en light/lättare produkt? Vad vinner vi på det? Låt oss ta en titt på en ingrediens som används flitigt men aldrig får stå i centrum, nämligen: Crème fraiche och lätt Crème fraiche.

I denna djungel av light produkter och knasiga dieter är det svårt att veta vad man ska köpa och vad man ska välja bort!

Men varför ska man välja en light/lättare produkt? Vad vinner vi på det? Låt oss ta en titt på en ingrediens som används flitigt men aldrig får stå i centrum, nämligen: Crème fraiche och lätt Crème fraiche.

sites/default/files/2016-03-10-20-07-20.jpg

Crème fraiche 34 %
Näringsvärde per 100g
Energi: 320 kcal
Fett: 34 g, varav mättat fett 22 g
Kolhydrat: 2,6 g, varav sockerarter 2,6 g,
Protein: 2,3 g
Salt 0,1 g
Vitamin A 310 μg (39% av DRI*) *Dagligt Referensintag

Ingredienser: Pastöriserad grädde, syrningskultur.

Lätt Crème fraiche
Näringsvärde per 100g
Energi: 160 kcal
Fett: 15 g varav mättat fett 9,6 g
Kolhydrat: 3,7 g varav sockerarter 3,1 g
Protein: 3,0 g
Salt: 0,1 g

Ingredienser: Pastöriserad grädde, modifierad majsstärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin), syrningskultur.

Jämförelsen:

 

  • I kalorier “sparar” man 160 kcal på en dl om man väljer det lätta alternativet. Detta motsvarar cirka två äpplen, sex bitar mjölkchoklad med schweizernöt, cirka 500 g hallon, 15 st cashewnötter.
  • Argument mot lätta produkter är att de innehåller en massa extra tillsatser. Låt oss ta en närmare titt på vad de är.

 

Innehållsförteckningen:

 

  • Modifierad majsstärkelse: Betyder att majsstärkelsen som egentligen är en råvara i sig modifierats genom en kemisk process och kommer därför att kallas för en tillsats.
  • Stabiliseringsmedel: Fruktkärnmjöl(E410) är en livsmedelstillsats som extraheras från johannesbrödträdets frön och används som förtjockningsmedel.  Denna tillsats är tillåten inom KRAV-märkt produktion.
  • Pektin (E440)) extraheras från citron eller apelsinskal där pektin förekommer naturligt. Denna tillsats är också tillåten inom KRAV-märkt produktion (om den används i vegetabiliska eller mjölkbaserade produkter).

 

Slutsats:
När man väljer en light-/lättprodukt framför en vanlig produkt är det viktigt att inte kompromissa med varken smak eller konsistens, för vad är syftet med att välja produkten med hälften så många kalorier om man behöver ta dubbelt så mycket?

Sedan kommer här en viktig aspekt vill vi få i oss det som är tillsatt för att ersätta fettet?

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer