En kalori eller två..

Det är mycket prat om kalorier. Är det bra eller dåliga kalorier? Hur många kalorier ska jag äta för att gå ned i vikt? Vad är den totala kalorimängden i olika livsmedel?


Det är mycket prat om kalorier. Är det bra eller dåliga kalorier? Hur många kalorier ska jag äta för att gå ned i vikt? Vad är den totala kalorimängden i olika livsmedel?


Men vad är egentligen en kalori?

En kalori (kcal) är den mängd energi som krävs för att höja värmen i ett gram vatten med en grad celsius. Beroende på utgångstemperatur i vattnet kommer det att krävas olika mycket energi. Men generellt kan man säga att 1 cal är ungefär 4,18 J.


Så hur mycket ska vi äta?

Detta får vi reda på genom att beräkna vår basala metabolism, BMR. Den energi som behövs för att kroppen ska fungera i vila. På denna siffra adderas sedan den energi som beror på vår aktivitetsnivå. Då får vi fram den totala energiförbrukningen per dag. På SportHälsas startsida kan du snabbt och enkelt räkna ut din energiförbrukning per dag.

 

Så ponera att din totala energiförbrukning per dag är 2000 kcal, då är det alltså denna mängd kalorier du ska äta för att bibehålla din vikt. Vill du gå ned i vikt rekommenderas det, som jag tidigare nämnt, att då ligga på ett kaloriunderskott på cirka 500 kcal per dag för att gå ned ungefär 0,5 kg i veckan. Detta är en rimlig och långsiktig viktminskning.


 

Exempel på hur du kan fördela dina kalorier:

Frukost: 300 kcal

En portion havregrynsgröt, 1,5 dl mellanmjölk, 2 msk russin och 1 dl bär

 

Lunch: 490 kcal

Himmelska köttbullar med tomatsås 

 

Middag: 500 kcal

Eriks lax med rostad potatis  

 

Extra mål: 200 kcal

 En banan och ett äpple.

 

Totalt cirka 1490 kcal.

 

Eller så kan du äta en hel påse chips! 


Totalt cirka 1575 kcal.

 

sites/default/files/2016-03-01-17-56-26.jpg

No Comments Yet

Comments are closed