Blir du också arg när du inte får mat i tid?

Blir du också lite gnällig om du inte får mat prick kl 12? Jag har kikat lite på detta fenomen. Om att hungern kan göra oss arga. Bestäm du om du väljer att skylla på detta nästa gång du blir lite tjurig innan du får mat.

Blir du också lite gnällig om du inte får mat prick kl 12? Jag har kikat lite på detta fenomen. Om att hungern kan göra oss arga. Bestäm du om du väljer att skylla på detta nästa gång du blir lite tjurig innan du får mat.

Vad händer när vi äter?
När vi äter så kommer kolhydraterna, proteinerna och fetterna att brytas ned. Beståndsdelarna: glukos, aminosyror och fettsyror transporteras sedan ut till kroppens vävnader och organ. När glukosen tas upp i kroppen går vårt blodsocker upp.

Efter ett par timmar utan mat så kommer blodsockret att sjunka. Då hjärnan behöver glukos som näring får vår hjärna panik när blodsockret går ned. När blodsockret är lågt kan vi faktiskt blir lite långsammare i vår tankeverksamhet, lite klumpigare så att säga. Det är individuellt när man känner av detta.

Det som är klart är att vår energi går ned. Det som då har påståtts är att energin som behövs för att vara trevlig mot andra börjar försvinna. Därför kan man upplevas som otrevlig precis innan en måltid. Låter rimligt? Nja, jag är inte övertygad. Men detta är inte allt.

Hjärnan skickar ut signaler till olika platser i kroppen att den behöver hjälp med att få mer glukos, vi har lager av glykogen i musklerna och framför allt i levern som vi använder. Vi får även hjälp av stresshormonen adrenalin och kortisol som faktiskt kan hjälpa till att höja blodsockret och öka aptiten. Samtidigt vet vi att stresshormonen sätter kroppen i beredskap, fight or flight och kan kopplas till ett aggressivt beteende. Signalsubstansen Neuropeptid Y som skickas ut gör att vi blir hungriga, och även detta har kopplingar till aggressivitet.

Sammanfattningsvis:
Så om vi sammanfattar den information jag hittat om detta fenomen så kommer vi fram till följande: Energin går ned, vi orkar inte vara trevliga. Stresshormonet kan påverka oss negativt och göra oss lite aggressiva.

Detta tycker jag är mycket intressant då jag själv upplevt detta. Vissa människor kan faktiskt bli riktigt otrevliga om de inte fått äta på länge.

Ja, det är faktiskt så att en frisk person inte kommer ned i de låga blodsockernivåerna som är farliga. Så trots alla funktioner som drar igång som kan kopplas med det ena eller det andra. Så är det faktiskt inte helt okej att inte behärska sig trots att klockan snart är 19 och du inte fått middag eller att mötet drog ut på tiden och klockan har passerat 12.

sites/default/files/2016-02-23-20-08-42.jpg

Källor:

https://edition.cnn.com/2015/07/20/health/science-behind-being-hangry/ Low glucose relates to greater aggression in married couples: https://www.pnas.org/content/111/17/6254.full

No Comments Yet

Comments are closed