Att leva med smärta

Jag kommer inte ihåg hur det är att vara helt fri från smärta.

Jag kommer inte ihåg hur det är att vara helt fri från smärta.

Den 28 mars 2015 hände något i min rygg. Jag hade stått på händer när jag kände en kraftig smärta i ländryggen. Min överlevnadsinstinkt kickade in och jag kom snabbt ned på fötterna. Jag stod en stund och kände efter, böjde mig lite fram och tillbaka. Det gjorde ont. Riktigt ont. Dagarna gick och smärtan blev värre, den förflyttade sig från ryggen ned till mitt vänstra ben, där den blev kvar under ett par månader, jag hade mycket svårt att gå på grund av nervsmärtan i benet. Efter en magnetröntgen bekräftades ett stort diskbråck som låg och tryckte på en nerv. Följde på detta många månader med knaprande av smärtstillande medicin.

Jag opererades i maj och var nästan helt smärtfri i ett par månader, underbara månader var det. Jag önskar att jag njutit av dem mer än jag gjorde.

I augusti kom smärtan tillbaka, både i benet och i ryggen. Jag fick återigen börja ta smärtstillande, 12 tabletter om dagen. Efter ett konstaterande om att mitt nya diskbråck var för litet för att operera bestämde jag mig att det var dags att hitta alternativa vägar till mina 12 lyckopiller (som jag var övertygad om att de var). Jag pratade med min sjukgymnast som följt mig från början och hon rekommenderade akupunktur. Ärligt talat har jag aldrig trott på akupunktur, enkelspårig som jag är, har jag inte riktigt förstått vad de skulle vara bra för. Men jag gjorde som hon sa och vi bestämde att vi skulle ses två gånger i veckan. Efter detta har mitt liv förändrats. Jag vet inte vad jag kan tacka mest, akupunkturen eller tiden. Det gör fortfarande ont, stundvis så ont att det blir svårt att gå till jobbet. Men det blir bättre, för jag tror att jag börjar se ljuset i den mörka tunneln.

Vad är akupunktur? 

”Akupunktur är en behandlingsmetod som framför allt används om du har ont i muskler eller leder. Det är inte helt klarlagt vad som händer i kroppen vid akupunktur, men forskarna tror att behandlingen frigör kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner. Det kan göra att smärtan minskar. Det finns många studier som visar att akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta”.
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Behandlingar/Akupunktur

Hur går det till?

Då min diagnos redan var fastställd så handlade det om att testa olika behandlingar för att lindra min smärta. Ett vanligt besök hos min sjukgymnast inleds med lite tryckande och klämmande innan hon avgör var hon ska sätta nålarna. Har jag haft extra ont på något speciellt ställe, sätts en nålen även där. Sedan får jag ligga på mage i 30 minuter och fundera, eller sova. Det beror på hur trött jag är.

 

Om du har haft ont under en lång tid och inget hjälpt, varför inte testa akupunktur? Det kanske inte är något för dig, eller så är det de. Vem vet?

sites/default/files/20160211_171213_2.jpg

No Comments Yet

Comments are closed