Pekpinnar à la SKÄRP ER!

sites/default/files/IMG_1994.JPG

sites/default/files/IMG_1994.JPG

Vem ansvarar för att ditt barn blir hälsosamt? Att ditt barn förstår vikten av att röra på sig och varför det är bra att äta en morot då och då? 
Det är du som förälder. Vi som föräldrar. Inte skolan, inte idrottsföreningen, inte kompisarna. Det är föräldrarna. 
Och hur gör man? Men det vet du ju. Som talesättet säger: barn gör som du gör, inte som du säger. Så sätter du dig direkt i soffan efter middagen så gör barnen garanterat det också. Sätter du dig med din telefon så sätter de sig med sin. Att du sen säger att de måste ut och röra på sig….vad tror du själv? 
Bli en inspirationskälla till ditt barn istället.
Är steget stort för dig att ta? Tröskeln till att komma igång kanske är hög. Och så kan det vara. Men börja enkelt. 
Gör några knäböj, några armhävningar, några sit ups. Börja där och se vad barnen gör. De vill i 9 fall av 10 vara med. Låt dem vara det och göra det på sitt sätt. Träna lite varje kväll tillsammans. 

Gör ingen stor grej av det, gör det inte på blodigt allvar. Spring några varv runt en lekplats, gör lite dips på en bänk, gör grodhopp i sandlådan. Hoppa med dem på studsmattan (om du som mamma varit flitig med dina knipövningar…ha ha!), sparka boll, spela badminton. kasta en studsboll till varandra m.m. Barnen har säkerligen en miljon idéer! 

Maten då. 
Ställ fram gurkstavar, morotsstavar, tomater, knäckebröd och smör till maten. Du behöver inte göra en avancerad sallad. Tjata inte (även om du väldigt gärna vill att de äter de där satans grönsakerna för att det är ju BRA!), de kommer att äta av grönsakerna till slut. De står ju där varje gång. (Ja….inte samma. Nya, fräscha så klart).
Samma med frukt. Ha en fruktskål framme och gör frukten tillgänglig. Låt dem äta den! Det är ingen som blir tjock av att ha ätit för många apelsiner. Men visst, de ska inte äta den innan maten, snarare emellan. 

Viktigast av allt: kommentera inte hur du eller någon annan ser ut. Känner du dig tjock, behåll det för dig själv. Prata inte om att du inte ska äta något för att du måste gå ner i vikt. Gör inte mat till något ångestladdat. Mat och känslor hör inte ihop. Man belönar sig inte med mat och man straffar inte sig själv genom att leva utan mat. 

Det var helskotta vad många pekpinnar jag kom med idag och jag är verkligen inte präktigheten själv. Men jag blir så frustrerad av min sjukt osunda omgivning. Ibland vill jag bara ge dem en dansk skalle och sätta dem i träningsläger. För deras barns skull. 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer