Sanningen kring aspartam

Hur många gånger får man inte höra ”Åh, är det aspartam i? Nej, då tänker jag inte äta/dricka det”. Jag tänkte klargöra vad aspartam är och att det inte finns någon forskning som bevisar att det medför en hälsorisk.

Hur många gånger får man inte höra ”Åh, är det aspartam i? Nej, då tänker jag inte äta/dricka det”. Jag tänkte klargöra vad aspartam är och att det inte finns någon forskning som bevisar att det medför en hälsorisk.

Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas istället för socker i lightprodukter. Det ger 4 kcal per 100 g. Det ger ingen kariespåverkan och heller inget blodsocker- eller insulinsvar. Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenyalanin och asparaginsyra som också byggstenar i många proteiner i vår normala kost. Ofta kan man läsa på produkter som innehåller aspartam: ”innehåller en fenyalaninkälla”. Som jag tidigare sa så är fenyalanin en av de 20 aminosyror som kroppen behöver varje dag för att fungera (Fenyalanin är dessutom en av de 8 aminosyror som måste tillsättas via kosten). Både kyckling och mjölk innehåller fenyalanin till exempel. 

Det finns ingen forskning på att aspartam skulle ge en ökad risk för cancer, huvudvärk, att det skulle göra dig blind eller att det på något sätt skulle vara farligt för din hälsa! Däremot finns det oerhört mycket forskning på att socker är skadligt för din hälsa. Vi hakar väldigt lätt upp oss på att aspartam skulle vara skadligt, men fundera då istället på vad socker faktiskt gör med din kropp! 

Vill dock avsluta med att säga att överkonsumtion av aspartam (eller andra sötningsmedel och socker) inte är bra ur någon synvinkel. Lagom är bäst som vi Svensson brukar säga! Vatten är helt klart det allra bästa, men skulle sötsuget slå till är valet av aspartam garanterat bättre än socker.

 

sites/default/files/cola.jpg

Socker och aspartam på burk!

No Comments Yet

Comments are closed