Varför denna rädsla för att få muskler?

Jag stöter ofta på tjejer som är livrädda för att få synliga muskler. Kommentaren brukar ofta vara “Nej, jag kör ingen styrketräning för att jag vill inte bli biffig”. Okej, tjejer, hör upp här… Bara för att du styrketränar en eller två gånger i veckan kommer du inte se ut som Arnold Schwarzenegger, jag lovar! Allting handlar om hur du lägger upp din styrketräning, för den är minst lika viktig som konditionsträningen. Den är till exempel viktig för att du ska klara av vardagens bestyr utan att skada dig.

Jag stöter ofta på tjejer som är livrädda för att få synliga muskler. Kommentaren brukar ofta vara “Nej, jag kör ingen styrketräning för att jag vill inte bli biffig”. Okej, tjejer, hör upp här… Bara för att du styrketränar en eller två gånger i veckan kommer du inte se ut som Arnold Schwarzenegger, jag lovar! Allting handlar om hur du lägger upp din styrketräning, för den är minst lika viktig som konditionsträningen. Den är till exempel viktig för att du ska klara av vardagens bestyr utan att skada dig. Och det handlar inte om att köra 2 reps på 100 kg i knäböj utan det finns sååå många andra alternativ till styrketräning! Det finns till exempel träningspass där man kan kombinera på styrketräning och konditionsträning, så kallade cirkelpass, där jobbar kroppen med cirka 60% styrka och 40% kondition, hur bra? Dessutom finns det mängder med styrketräningsövningar där man enbart använder sin kropp som redskap.

Tips på bra övningar:

– Utfallssteg (kan varieras i oändlighet! Egen kroppsvikt, håll i en viktskiva, håll i hantlar, lägg en stång på axlarna, kliv bakåt i stället för framåt etc.)

– Armhävningar (på knä, på tå, på en fot, på en arm, med händer på en bosuboll, händerna på en högre bänk, mot väggen)

– Sit-ups (på golvet, med fötterna i luft/på golv/med knäna i 90 grader, sittande på en pilatesboll, med vikt i händerna)

– Kettlebellsving (variera vikt, tempo, höjd på sving)

– Axelpress (med stång, med hantlar, med kettlebell)

– Explosiva knäböj (gå ner i knäböj, gör ett spänsthopp upp i luften och ner i knäböj igen. Gör på marken, gör upp på en stepbräda, en högre bräda eller hoppa framåt och inte bara på stället)

Denna lista kan fortsätta i oändlighet, som även varianterna på övningarna. Ett tips är att lägga upp en cirkel av dessa övningar, förslagsvis varierat med varannan benövning och varannan överkroppsövning. Jobba mellan 30 sekunder till 1 minuter per övningar, förflytta dig till nästa övning och kör på. En riktig genomkörare som ger både styrkan och konditionen en utmaning! 

Våga vägra myten om att styrketräning gör dig till en biff, för så är inte fallet! 

Vill du hellre köra ren styrketräning i exempelvis gymmets maskiner, kör fler reps på lite lägre vikt, förslagsvis från 15 repitioner och uppåt, i 3 set. Där jobbar du med muskelns uthållighet mer än rå styrka. 

Lycka till!

sites/default/files/67015.jpg

Bild: Google.

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer