När öppnar nästa hälsokedja?

Finns det ens några omtalade hälsokedjor, som säljer hälsosam mat idag? Knappast någon som är lika stor som våra snabbmatskedjor. Trots att dessa snabbmatskedjor försöker satsa på ett hälsotänk, och det är givetvis väldigt bra att de gör det, så når det nog inte riktigt ut. Går man till en hamburgekedja är man ju knappast där för att köpa en sallad, eller? Hur är det egentligen? Av egna erfarenheter så innehåller dessa sallader inte särskilt mycket näring ändå, knappt en halv kycklingfilé, lite brun sallad och någon tomatbit. Och vitt bröd. Och en rejäl klick dressing.

Finns det ens några omtalade hälsokedjor, som säljer hälsosam mat idag? Knappast någon som är lika stor som våra snabbmatskedjor. Trots att dessa snabbmatskedjor försöker satsa på ett hälsotänk, och det är givetvis väldigt bra att de gör det, så når det nog inte riktigt ut. Går man till en hamburgekedja är man ju knappast där för att köpa en sallad, eller? Hur är det egentligen? Av egna erfarenheter så innehåller dessa sallader inte särskilt mycket näring ändå, knappt en halv kycklingfilé, lite brun sallad och någon tomatbit. Och vitt bröd. Och en rejäl klick dressing. Hoppsan, där försvann visst hela vitsen med att välja en sallad. Det är inte undra på att hälsosam mat har ryktet om sig att inte vara gott. 

Det är ingen nyhet att vi blir allt ohälsosammare i Sverige. Men det är heller ingen nyhet att träning och hälsa är en stor trend. Alla (för att dra alla över en kam) går runt i träningskläder och träningsskor. Träningskläder har blivit ett mode. Men, frågan är hur klyftan ser ut egentligen? Blir de som är ohälsosamma allt mer ohälsosamma och de som är träningsgalna ännu mer träningsgalna? Kanske. 

För att ramla tillbaka om ämnet, snabbmat. De flesta vet att snabbmat varken är hälsosamt eller näringsrikt. Det är rikt på energi, ja. Men vilket sorts energi är det? Mycket fett och mycket socker. Oftast dricks en stor läsk till (oerhört mycket socker!). Det är i princip “tomma” kalorier man stoppar i sig. Med “tomma” menas att det är väldigt mycket kalorier, men det innehåller i princip ingen näring alls. Det är väldigt vanligt att man stirrar sig blind på kalorier. Jag var med om teambulding-lek för några veckor sedan där vi jämförde kalorimängden i en burk (33 cl) coca cola och ett paket lättmjölk (1 liter). I burken med coca cola finner vi 139 kcal och i paketet lättmjölk finner vi 400 kcal. I det fallet blev många oerhört chockade och uttryckte med en lättnad “Jaha, så coca cola är inte så farligt ändå? Det ska jag berätta när jag kommer hem! Visste inte att mjölk innehöll så mycket kalorier”. Det som var väldigt intressant här var dock att vi jämförde en burk på 33 cl mot en liter i mängd. Och vad är det egentligen denna mängd kalorier innehåller? Tittar vi på näringsvärdet så kanske man förstår skillnaden. Väldigt intressant i alla fall. Medvetenheten är troligtvis inte så stor som man hade hoppats på.

Det är i vilket fall som helst ganska skrämmande hur mycket snabbmat, med näringsfattigt innehåll, som finns i dagens samhälle. Tänk om fler ville satsa på en hälsokedja istället, där vi får näringrik och nyttig mat som vi även håller oss mätta på länge, utan den omtalade eftermiddagsdippen med sötsuget som slår till. Förutom att det bör finnas nyttigare alternativ så bör även medvetenheten bli ännu tydligare än vad den är idag. Det ohälsosamma kryper tyvärr längre ned i åldrarna vilket kan resultera i både fetma och andra hälsorelaterade sjukdomar. 

Det går att äta allt, men inte alltid. Du kommer inte drabbas av fetma om du äter en hamburgare och likaså kommer du inte bli hälsosam för att du äter en nyttig måltid en gång. 

sites/default/files/CreateHealthyHabitsFeb3#80.jpg

Ett tänkvärt citat jag hittade!

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer