Tankar kring palmolja, och Ferreros tystnad

Palmolja är en ingrediens i en mängd produkter i vår vardag som seglat upp på mångas radar. Anledningen till senaste tidens uppmärksamhet beror på EFSA (European Food Safety Authority) efter en studie har landat i att raffinerad (alltså processad) palmolja potentiellt är cancerframkallande. Detta beror förenklat på att när palmolja värms upp i ca 200 grader, så triggas cancerämnen i oljan.

Detta ämne, Glycidylestrar (samt 2- och 3-mcpd-estrar) bildas vid ett steg i raffineringsprocessen som kallas deodorisering då dåliga aromer avlägsnas. Oljan hettas då upp till 200 grader celsius. Dessa ämnen kan bildas i de flesta vegetabiliska oljor, men halterna som uppmätts i palmolja är 5–10 gånger högre. Denna rapport kom i maj 2016 redan, och Livsmedelsverket vill diskutera gränsvärden.

Helle Knutsen, en av doktorerna på EFSA panel sade följande:

– There is sufficient evidence that glycidol is genotoxic and carcinogenic, therefore the CONTAM Panel did not set a safe level for GE.

OLW, Göteborgs Kex och Cloetta har på sistone börjat rensa ut palmolja ur sina produkter. Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som bland annat har varumärken som OLW (chips, ostbågar, nötter), Göteborgs Kex (ballerina, digestive, saltiner) och Panda (lakrits), hade i slutet av 2016 tagit bort palmoljan i 98 procent av sina produkter och istället ersatt den med oljor från exempelvis solros, kokos och sheanöt. Även Cloetta har fattat beslut om att fasa ut palmolja. Majoriteten av deras produkter ska mot slutet av 2017 vara fria från palmolja.

Men Nutella då?

Italienska Ferrero är lite i epicentrum för det hela. Dom tillverkar Nutella, och det var där mediahysterin började med headlines som “Nutella gives you cancer” och liknande. Lägg till en intervju med bångstyriga italienska Pr-människor med uttalande som “Vi kommer ALDRIG ändra receptet” så är det som gjort för enkel klicka-och-dela-storm.

Ferrero, använder ca 185 000 ton palmolja varje år, enligt Reuters. Enligt hemsidan är palmoljan en av hemligheterna bakom den goda smaken. 

– Att göra Nutella utan palmolja skulle vara att tillverka ett sämre substitut, det vore ett steg bakåt, har inköpschefen Vincenzo Tapella sagt till nyhetsbyrån. Ferrero har hävdat att de använder en process där palmoljan inte värms upp över 200 grader vilket minimerar problemet.

Svenska Ferrero har ett uttalande på sin sida:

– Ja, Nutella är helt säkert att äta. Konsumenternas hälsa och välbefinnande är en absolut prioritet för Ferrero. I synnerhet är påståenden om att Nutella kan ge dig cancer på grund av att det innehåller palmolja oansvariga och utan vetenskapliga belägg.

Jag har försökt i nästan tre veckor att få svar på frågor av Ferrero, men trots flera telefonsamtal och email så får jag inga kommentarer eller svar till frågorna. Inte ett ljud.

Här är frågorna som Ferrero inte vill svara på:

1/ Jag har läst ert uttalande om palmolja. Hur anser ni att EFSAs slutsats att palmolja KAN vara cancerframkallande är oansvarigt och utan vetenskapliga belägg?

2/ Många andra företag som Cloetta och Orkla fasar ut palmolja. Om vidare undersökningar kommer fram till att palmolja faktiskt är farligt, Kommer ni göra ändringar på receptet då?

3/ Livsmedelsverket har fått kritik för att man inte meddelat livsmedelsföretag om palmoljas potentiella fara. Vilket ansvar har livsmedelsföretag att själva hålla sig uppdaterade gällande sina ingredienser?

4/ Ni har palmolja i så gott som alla era produkter. OM ni går ifrån palmolja, vilka alternativ har ni då?

Rent allmänt är INTE Nutella nyttigt. Det finns nyttiga ingredienser, till exempel är Kakao rikt på antioxidanter och hasselnötter är nyttiga med bra fetter. Men fördelarna av dessa ingredienser dränks av sockret och palmoljan. Den tyska konsumentorganisationen Verbraucherzentrale Hamburg har tagit fram några intressanta bilder som visar tydigt fördelningen av ingredienserna.

Sockerhalten i Nutella är ju ändå hela 57% socker. Det står klart och tydligt på innehållsförteckningen. Tro mig, jag har ätit min fair share av Nutella. Min mamma hittade recept på Nutella-bullar i Kalle Anka och det var en favorit under massa år. Jag upptäckte Nutella när jag var 5 år, under en familjeresa i Tyskland. Tyska fotbollslandslaget, die Panzermannschaft, var maskotar för det, och dom äter väl inte onyttigt?!

Men i en tid när Zlatan säljer “multivitamin kranvatten” och McDonalds sponsrar skidlandslaget så kan man inte förvänta sig någon support från idrottens värld. Men låt oss knyta tillbaka till stormen mot livsmedelsverket, och hur företagen känner det är LIVSMEDELSVERKETS uppgift att hålla koll på deras produkter.

Låt mig citera en artikel ur Svenska Dagbladet:

”Samtidigt är förvåningen stor i branschen över att Livsmedelsverket inte tidigare informerat om riskerna.”

Är det verkligen Livsmedelsverket fel att hålla företagen uppdaterade om sina produkter? Visst, det är klart att Livsmedelsverket skall vara progressiva och gå ut med information som är viktig. Men hur kan företagen själva inte ha någon typ av omvärldsbevakning på sina egna ingredienser, sina egna produkter? Ansvaret för en varas potentiella fara ligger faktiskt på tillverkaren och inte på en statlig myndighet. Mer ansvar för era produkter, tack. Det finns säkert någon praktikant som kan syssla med omvärldsbevakning.

Min rekommendation är att skippa palmoljan. Vi vet inte, men det lutar åt att den kan underlätta för cancer att växa i din kropp. Det är alltid ditt val, men tro mig, tar du bort palmolja ur din konsumtion så lovar jag dig att du (I nu-läget) kommer att köpa mindre smågodis, vilket alltid är bra.

Skippa även Nutellan till frukosten dagligen, rent socker-mässigt. Låt gå att det fås Nutella till mysfrukosten på lördagen (kanske), men Nutella dagligen är verkligen ingen bra idé. Gör då hellre er egna Nutella, med endast fyra ingredienser.

Nyttiga länkar:
Inga kommentarer

Stängt för kommentarer

Sporthälsa