Rosa Bandet, styr upp detta.

(Art: Waldryano)

Jag är lite irriterad på Rosa Bandet.

(Art: Waldryano)

Jag är lite irriterad på Rosa Bandet.

Bakom Rosa Bandet står Cancerfonden och BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation). Desa två organisationer gör mycket bra för cancerforskningen, och för att utbilda oss om cancers risker och hur man bekämpar den.
Men man verkar tappat lite kontroll över vem som får pusha produkter under Rosa Bandet.

Pinkwashing (i detta fallet gäller det bröstcancer, inte LGBT-rättigheter) är ett fenomen som mer och mer dyker upp i mitt huvud. I USA har Pink Ribbon förknippats med Kentucky Fried Chicken, som lanserade en ”Buckets for the Cure”-kampanj där man sålde stekt och friterad kyckling i rosa-färgade buckets. Man har haft samarbeten med Ford som tog fram en specifik bilmodell riktad mot Pink Ribbon. En detalj som gör samarbetet lite mer obekvämt är rapporter om att kvinnor som arbetar inom bilindustrin har 5 gånger större risk att utveckla cancer (Källa) Man har även kunnat köpa Smith & Wesson 9mm pistol med rosa handtag, och många andra galna saker. Nämnas bör att det är den privata organisationen Susan G. Komen Breast Cancer Foundation som startade Pink Ribbon/Rosa Bandet, och det är dom som får stå till ansvar för de dåliga beslut man tagit tidigare.

I Sverige så har vi Cancerfonden och BRO som kör Rosa Bandet. Man gör ett bra arbete, man samarbetar med giganter som ICA, Lindex och Apoteket hjärtat, till exempel. SATS till exempel gör en kampanj och träning vilket är logiskt då en frisk och stark kropp kan bekämpa diverse utmaningar bättre än en otränad.

Men; jag missar hur sockerstinna kanelbullar hjälper kampen. Man köper en produkt som hjälper cancer växa i våra kroppar(hårddraget men sant). Kosten påverkar oss. Jag har en fantastisk svägerska som under sin kemoterapi ändrade i kosten, och andra gången hon gick igenom kemobehandling så mådde hon ”som vanligt”. Inga kräkningar, ingen utmattning, ingen trötthet. Hon orkade leva. Det enda hon ändrade var sin kost och hon fick en helt annat styrka.

Cancerfonden tar själv upp på sin hemsida om hur kost kan påverka cancerutveckling (källa).

Låt mig citera:
”En generell rekommendation är att äta mycket av livsmedel som innehåller ”skyddande” ämnen såsom fiber och vitaminer, samt begränsa konsumtionen av livsmedel som innehåller ”skadliga” ämnen för kroppen, såsom exempelvis charkuterier. Det är även viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer”

Försäljningen av kanelbullar kopplade till Rosa Bandet var 2014 hela 7 miljoner stycken! (Källa) Räkna då att det är 6 sockerbitar per kanelbulle, så hamnar vi på 42 miljoner sockerbitar. Det är en hel del.
Gille kakor ansåg vi skulle ”Fika för  en god sak” med sockerstinna produkter. Jag blir lika förbannad som jag blev i mitt inlägg om fotbollen och de alternativ barnen får framför sig (Se inlägget här).
Geisha choklad, med 45 gr socker på 100 gr, är det verkligen en lämplig produkt? Dessutom skänker man ynka 50 öre, av en chokladkaka som kostar runt 15 kronor. Gör om, gör rätt.
Även viss yoghurt har stora mängder socker i sig, som man får vara uppmärksam på.

Jag vill verkligen inte att Rosa Bandet tappar kontrollen över varumärket. Man gör bra arbete, som behövs. Man gör fantastiska initiativ som Bröstskolan på Facebook (om nu Facebook kommer tillåta den).

Men man måste vårda det bättre, våga stå för kvalite och inte bara samarbeta med vem som helst. Jag tror säkert man är gör utsorteringar idag, men att släppa igenom produkter som motverkar kampanjens syfte måste ses som ett misslyckande. Man behöver granska hårdare hur detta varumärke används.

Jag vill bara uppmana er som läser att välj rätt produkter att köpa. Vissa produkter som godis, bullar, viss kosmetika etc ÄR direkt motverkande mot Rosa Bandets syfte.

Låt inte fikasuget ge efter för förnuft, låt bli att köpa rosa kanelbullar eller Rosa Bandet-choklad.

/Andreas

 

Bra och intressanta länkar:
No Pinkwashing
Think before you pink
Naturlig mat

No Comments Yet

Comments are closed