Dina drömmars jordgubbstårta – 2 gudomliga recept

jordgubbstårta

Till morsdag, Sveriges Nationaldag, födelsedagskalaset, avslutningsfesten, midsommar eller andra festligheter – vad passar bättre än en jordgubbstårta? Här hittar du både recept på en enkel variant med marängbotten och en riktig vegansk drömtårta.

Dina drömmars jordgubbstårta – 2 gudomliga recept

1. Enkel jordgubbstårta på marängbotten

Ingredienser:

  • Marängbottnar (finns att köpa färdiga)
  • Vaniljkräm (finns att köpa färdig, eller vispa/koka)
  • 2 dl vispad grädde
  • 1 liter rensade och delade jordgubbar
  • valfri dekoration, ex. strösel, hackade nötter, riven choklad, blåbär eller vad du gillar

Gör så här:

  1. Vispa grädde och ev. vaniljkräm. Rensa och dela jordgubbarna i önskad storlek.
  2. Lägg på rikligt med vaniljkräm på första marrängbotten. Sedan delade/mosade jordgubbar och nästa botten.
  3. Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med mer jordgubbar och övrigt.
  4. Ställ svalt eller servera genast. Blir nästan godare när den fått stå så att marängen mjuknat lite.

2. Vegansk kokos- och jordgubbstårta

Botten:

  • 2,5 dl valnötter
  • 2 dl kokosflingor
  • 10 st dadla
  • 1 nypa salt

Jordgubbsfyllning:

  • 7 dl kokosflingor
  • 1 dl kokosolja
  • 0,75 liter färska jordgubbar
  • 1 dl kokosmjölk (väl kyld)
  • 1 tsk vaniljpulver 

Topping:

  • 3 dl sojagrädde eller annan valfri grädde
  • 1 lime + zest
  • Färska bär
  • Citronmeliss

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser till botten och mixa i en matberedare eller mixer tills du får en kladdig massa. Tryck nu ut botten i en springform och ställ i kylen medan du fortsätter med nästa lager.
  2. Mät upp kokosflingor och mixa dessa i en matberedare eller mixer tills du får ett kokossmör. Ha lite tålamod här, detta kan ta upp till 15 minuter och du kan behöva mixa i intervaller för att inte riskera att maskinen blir överhettad.
  3. När du uppnått ett krämigt kokossmör – tillsätt kokosolja och mixa snabbt ihop. Därefter tillsätter du jordgubbarna, kokosmjölk och vaniljpulver och mixar tills du får en krämig konsistens.
  4. Ta ut din botten från kylen och häll fyllningen i formen, bre ut så du får en jämn och snygg kant och ställ sedan tårtan i frysen minst en timme.
  5. Fyll upp grädde i en skål, tillsätt limejuice samt limezest och vispa upp grädden.
  6. Ta ut tårtan ur frysen och ta bort den löstagbara kanten på springformen. Bre ut limegrädden på önskat vis och toppa med massor av färska bär, limezest och citronmeliss.

 

Recept från vår bloggare Martina “Skippa Sockret” Norling.

Foto: Derin Ivgen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras