Stark som en Monika Björn – 5 snabba med månadens inspiratör

Monika björn

Möt starka, varma Monika Björn – klimakterieaktivisten, träningsprofilen och författaren som under senaste åren satt mogna kvinnors hälsa i rampljuset. Inte en dag för sent. Här ger hon dig 5 snabba om sin spännande bakgrund och råd till dig i klimakteriet.

Bakom spinningstyret, på yogamattan eller i någon av hennes böcker? Monika Björn är kvinnan du kan ha mött på flera olika sätt under hennes över 30 år i hälso- och träningsbranschen. Idag är det främst inom viktiga frågor kring kvinnors hälsa vid klimateriet hon upplyser oss, inte en dag för sent.

Här får du en snabb bild av Monika Björn, månadens inspiratör som även ger sina 3 bästa hälsotips till dig i klimakteriet – eller förståelsen för någon anhörig som går igenom det.

5 snabba med Monika Björn – månadens inspiratör

1. Din ”korta” story – vem du är och hur hamnade du här?

Jag började jobba med träning när jag flyttade till Storbritannien som 20-åring. Utbildade mig till personlig tränare /gruppträningsinstruktör och när jag flyttade hem till Sverige i mitten av 90-talet fick jag chans att jobba med Spinning som då var helt nytt. Jag blev tillfrågad om att söka till det internationella utbildningsteamet och blev antagen, vilket innebar att jag i över 10 års tid reste jorden runt för att utbilda spinninginstruktörer i Europa, Asien, Mellanöstern och Australien. Jag reste oftast fredag-söndag och pluggade bl.a idrottsvetenskap, psykologi, sjukgymnastik och pedagogik på universitetet under veckorna.

I slutet av 90-talet började jag utöva och undervisa yoga. Jag har drivit eget företag sedan den här tiden och gjort allt från att skapat yogakoncept till undervisat och föreläst om träning & hälsa i olika former. På senare år har jag släppt tre böcker varav de sista två har fokuserat på hormoner och kvinnohälsa. ”Stark 50+: hormoner, sömn, kost och träning” blev nominerad till Årets Faktabok 2021.

Idag har jag utbildat över 1000 personliga tränare, fysioterapeuter, yogalärare, hälsocoacher, etc om klimakteriet genom mina Stark genom klimakteriet Certifieringar (www.starkgenomklimakteriet.se) och i höst lanserar jag en 1-dagsutbildning som riktar sig specifikt till vårdprofessioner. 

2. Hur ser din träning ut idag?

Jag var en av de kvinnor som ”drabbades” hårt av mina klimakteriesymptom och min kropp och mina träningsresultat påverkades rejält. Tidigare kunde jag lätt träna 5-6 gånger per vecka eftersom jag körde såpass varierad träning och min kropp var van. Under de värsta klimakterieåren fick jag dra ned på träningen till ett minimum och i stort sett endast ägna mig åt ”maintenance”(underhållande träning) och vardagsmotion.

Idag, när jag är i balans igen, tränar jag ca 4 gånger i veckan. Tung styrketräning 2-3ggr/vecka och löpning 1-2ggr/vecka beroende på säsong. Jag prioriterar återhämtningen (sömn/ tid utan sociala medier / ”bara vara”) på ett helt annat sätt. Kostmässigt sätt har jag ökat på mitt proteinintag mer medvetet och konsekvent. Jag åt bra innan, men hade långa perioder då jag inte fick i mig tillräcklig mängd protein. Jag har inga förbud. 80/20 funkar väldigt bra för mig och jag har jobbat mycket med min känslomässiga inställning till mat och min kropp genom åren. 

3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 träningstips vid klimakteriet – vilka är det?

Det är viktigt att förstå att varje kvinnas resa är individuell. Vissa kvinnor märker ingen skillnad överhuvudtaget och kan träna på precis som innan, medan andra kvinnor märker en enorm skillnad. 

Allmänt skulle jag säga:

  1. Träna styrketräning och gärna tungt. 
  2. Våga vila och återhämta dig.
  3. Läs på om klimakteriet, så att du kan anpassa din träning när det behövs. Kunskap är Makt. Vanligast är att symptomen dyker upp i 40-års åldern och plötsligt fungerar inget som förr längre. Våga söka hjälp.

4. Din absolut bästa övning – och värsta?

  • Bästa: knäböj – alla dagar i veckan!
  • Värsta: brygga – hatkärlek pga för mycket skärmtid och skolios.

5. Var och när möter vi dig härnäst?

Så pepp på lanseringen av höstens 1-dagsutbildning för vårdprofessioner: ”Klimakteriet, kvinnohälsa och hormonbehandling” som jag har skapat tillsammans med Lena Rindner med.dr i Allmänmedicin och forskare. Denna utbildningsdag vänder sig framförallt till läkare, distriktsjuksköterskor, psykologer, farmaceuter osv som jobbar inom den offentliga vården, företagshälsan, privata vårdcentraler och apotek. 

Du kan läsa mer om denna och Stark genom klimakteriet Certifieringen på www.starkgenomklimakteriet.se 

Jag fortsätter även att föreläsa för företag och kommuner, driva Stark genom klimakteriet communityn på IG/FB samt träna en härlig grupp online-klienter. Jag har en stark inre drivkraft att sprida så mycket kunskap om kvinnohälsa jag bara hinner och orkar, men aldrig på bekostnad av min egen fysiska/psykiska hälsa. En utbränd aktivist är inte till hjälp för någon. 

Spännande! Tack snälla Monika för intervjun, all inspiration och kunskap du delar med dig av. Lycka till med allt vidare!

Här hittar du mer av Monika Björn:

Böcker:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.