Ibland ger livet oss ett rejält uppvaknande. Så var det för Simon Häger som under en tennisträning med sin syster fick hjärtflimmer och föll till marken.
– Jag förstår vilken extrem tur jag hade. Om min syster inte ringt och velat spela tennis den dagen hade jag valt att springa ensam i skogen den morgonen. Då hade jag inte stått här idag.
Det är märkligt hur våra planer och prioriteringar kan kastas omkull på några sekunder. Den 27-åriga linköpingsbon Simon Häger var inställd på att flyga iväg på en affärsresa till USA dagen efter tennisträningen med systern Sofia Häger. Men kroppen sade ifrån. Efter 45 minuters spel började hjärtat rusa och Simon faller ner på knä i ett begynnande hjärtstillestånd.
– Först märkte jag bara hur benen fylldes med mjölksyra och hjärtat löpte amok, sedan blev det bara svart, säger Simon.
Bara sekunder senare förlorar han medvetandet och hjärtat flimrar okontrollerat och kan inte längre förse hjärnan och kroppen med syre. Sofia springer skräckslaget till honom och ringer ambulans. Av en tillfällighet ser en pastor som är på väg till kyrkan vad som händer, rusar fram till Simon och inleder HLR. Några några sekunder senare ansluter en förbipasserande läkare – som är på väg till jobbet – och tar över HLR:en. Som om detta inte var nog så ligger just denna tennisbana som Simon och Sofia valt att spel på 300 meter från Universitetssjukhuset i Linköping. Redan sex minuter efter alarmsamtalet anländer ambulanspersonalen som startar hjärtat med en defibrillator under turen till sjukhuset.
Läs mer: Var rädd om ditt hjärta
– Där vaknar jag upp med ett adrenalinrus som gör mig så aggressiv att fyra poliser och två säkerhetsvakter måste hålla ner mig medan en sjuksköterska söver mig, säger Simon, som vaknar upp dagen efter, förvirrad men med fullt fokus på att åka på affärsresan till Texas. Där möts han av sin syster, föräldrar och flickvän Malin som förklarar vad som hänt. Syrebristen har gett Simon minnesförlust och han kommer inte ihåg vad som hänt de omkringliggande dagarna.
Hjälten: Syster Sofia Häger. Som agerade helt enligt regelboken när det traumatiska hände.
Får inbyggd hjärthjälp
En mycket gedigen utredning påbörjas av läkarna, men inga fel hittas på hjärtat, istället planeras en ICD-operation. En ICD är som en inbyggd defibrillator som kan ge en elchock och agera livvakt om Simon skulle få flimmer eller hjärtstopp igen.
Simon har alltid tränat mycket, tidigare hände det att det kunde bli flera pass per dag. Han hade som vana att alltid pressa sig till max, slå nya tidrekord. Blev det inga rekord var det inte en lyckad löptur. Drivkraften att prestera väl fanns inte bara i löpspåret eller på gymmet utan avspeglades även på jobbet som produktchef. Efter händelsen har han börjat prioritera annorlunda och målet med dagens löpturer har bytt fokus från personbästa till att få komma ut, uppleva naturen och njuta av en något mer lugn löptur.
– Det är lättare sagt än gjort, men jag har sakta accepterat att jag inte bara kan köra på som jag gjorde, kroppen sade ifrån. Jag hade en otrolig tur som överlevde, 97 procent som råkar ut för det jag gjorde utanför sjukhus gör det inte. Hjärtat är så känsligt. Det händer något djupt inne i själen när man inser att man varit nära att stryka med. Jag är en ”A-människa” med höga krav på mig själv och har alltid varit en högpresterare. Nu känner jag mig mer sårbar och det är en utmaning att inte sträva efter toppresultat i allt. En annan insikt som är rätt intressant är att jag har mindre tålamod för ”skitsnack”, jag vill att personer ska komma fram till saken snabbare, jag vill lägga min tid på saker som gör nytta och vi alla har ett val var vad på vi vill lägga vår tid på. En andra förändring är att jag nu prioriterar det som är kul eller gott först i stället för att spara det. Om jag har två godisar äter jag den godaste först, i stället för att spara den bästa till sist, som jag alltid gjort.
För hårt belastad över tid
Nu några månader efter händelsen mår han bra, men tränar inte samma mängd och så målfokuserat som han gjorde förr. Läkarna har teorier om vad som orsakade hjärtfelet, men ingen klar diagnos.
– Visst ligger det en medicinsk förklaring i grunden, men min egen diagnos som jag tror utlöste det hela är att hjärtat inte klarade av den belastning jag utsatte mig för under en sådan lång tid. Mycket stress under lång tid ger negativa effekter. Jag körde på som om jag vore odödlig och ökade både träning och jobb samtidigt, till dess att kroppen sade ifrån, detta måste ha utlöst det bakomliggande felet. Någon månad innan hjärtstoppet såg jag faktiskt på min pulsklocka under mina löppass att pulskurvan peakade några gånger på tuffa träningspass och var mycket högre än till och med min maxpuls. Dumt nog trodde jag att det var fel på pulsmätaren eller att gymmets högtalarsystem störde signalen, vilket jag hade läst om på forum. Jag försökte hitta andra anledningar än mig själv. Jag tänkte också att om jag gått till vården hade de säkert inte hittat något fel på mig, utan bara sagt att jag skulle lugna ner mig. Det är läskigt hur man kan ljuga för sig själv på det sättet, och en lärdom av detta är att ta kroppens signaler på allvar och inte bara köra på.
Första gången Simon upptäckte att pulsen rusade var på pulsklockan, men han trodde då att det var fel på pulsbandet – i själva verket var det ett tidigt varningstecken på vad som skulle inträffa 3 veckor senare.
Simon tränar fortfarande mycket men har numera både vilodagar och mer lugna pass. Intervaller får han inte köra över huvud taget och i kosten ingår nu betablockerare som lugnar hjärtat. Det har varit nödvändigt att dra ner på prestations-Simon och anpassa träningen efter dagsformen. Simon har tur som har nära och kära som stödjer honom efter det som hände, både flickvännen Malin och systern Sofia stöttar på olika sätt, att ha någon att prata med och dela sina känslor är otroligt viktigt efter en sådan här incident.
– Jag har insett vikten av bra mat och sömn och att minska vardagsstressen. All stress läggs i samma pott och kroppen kan inte skilja mellan den positiva stressen träningen ger och negativ stress. Om man haft det stressigt på jobbet, i relationen eller ätit dåligt så får man helt enkelt ta det lugnare på träningen. Sömnen är också otroligt viktig för hjärtat Jag tror att alla med hjärtfel kan skriva under på hur väsentlig sömnen är för hjärtats form. Om jag bara sovit fem timmar känner jag av det under hela dagen, med dubbelslag och annat.
Den sportiga familjen Häger från Lidköping: ”I have the best family — with Simon Häger,Bengt Häger and Catarina Häger in Linköping, Sweden.”
Läs mer: Så förbättrar du din kondition
Läs mer: Träningen som botar din tennisarmbåge
Text: Julia Kimell
Foton: Simons privata.