KRÖNIKA. Barns hälsa är föräldrarnas ansvar

KRÖNIKA. Barns hälsa är föräldrarnas ansvar

Ta ditt ansvar som förälder, skriver Lisa Johansson.

Häromveckan befann jag mig utanför min lägenhet, som råkar ligga i samma byggnad som en pizzeria. Där fick jag bevittna en anmärkningsvärd scen.

Två föräldrar och deras son, uppskattningsvis i femårsåldern, går längs gatan. Pojken får syn på takeaway’n och börjar tjata om att han vill ha pizza. Till en början nekar båda föräldrarna honom, och påpekar att de nyss ätit lunch. Detta resulterar i att han slänger sig ner på asfalten i tårar och gråtandes skriker att han vill ha pizza. Efter ett halvdant försök att få honom på andra tankar tittar mamman och pappan desperat på varandra och inser uppgivet att ingen av dem har plånboken på sig. De kommer då överens om att en av dem ska ta bilen hem för att hämta pengar medan den andra tröstar sonen med att han alldeles strax kommer få sin pizza.

Bara några dagar innan det här utspelade sig agerade jag barnvakt för en väninnas småttingar. Jag gjorde några tappra försök att få med de fyra syskonen ut och spela fotboll, hoppa studsmatta eller klättra i träd – sådant som jag gjorde när jag var i deras ålder. Till sist fick jag erkänna mig besegrad när samtliga vägrade följa med utomhus. Istället spenderade de eftermiddagen i soffan framför sina iPads, med motiveringen: ”pappa sa att det var okej”.

sites/default/files/children-1033444_1280.jpg

Det här är oerhört skrämmande. Barndomen är den tid då vi lägger en betydande grund för hur vår kommande livsstil ska se ut, och om sagda grund består av ohälsosam mat flera gånger i veckan, kanske till och med dagligen, i kombination med fysisk inaktivitet kommer det här mönstret bli allt annat än enkelt att bryta i vuxen ålder. ”Det är svårt att lära gamla hundar sitta” brukar det heta. Men i det här fallet kommer det bli svårt att lära vuxna människor att inte sitta.

Jag tror inte att någon förälder vill sitt barn illa. De önskar såklart sina söner och döttrar både fysisk och psykisk hälsa. Men faktum kvarstår att var fjärde tioåring är överviktig. Att övervikt och inaktiv livsstil har många allvarliga effekter på hälsan och att dessa sedermera kan leda till både lägre livskvalitet och kortare livslängd.

Självklart är det lätt att låta en iPad eller smartphone agera barnvakt, att ge efter när ens barn efter en lång dag tjatar om godis trots att det är mitt i veckan. Men frågan är om det är värt det. Om det är värt att leda sitt barn rakt in i ett beteende som markant ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlproblematik, diabetes och smärta i leder och muskler. För även om barnen så småningom blir vuxna och får bestämma själva, kommer grunden vara lagd. Pizzan kommer vara förknippad med belöning. Att röra på sig kommer vara tråkigt och jobbigt.

Axla din skylidighet förälder. Låt inte din femåring sitta i soffan med ansiktet i en skärm. Bygg en grund på hälsosam mat som ger energi åt lek och rörelse. Få in fysisk aktivitet som en naturlig del av vardagen. Kör ett träningspass med hela familjen, testa en sport eller våga säga åt ditt barn att leka utomhus fram till middagen är klar.

Det är ditt ansvar. 

sites/default/files/lisa johansoon_2.jpg

Lisa Johansson bor och jobbar i Stockholm som personlig tränare och kostrådgivare. Hon tränar styrketräning med inslag av crossfit och har fokus på balans, helhetshälsa och långsiktiga resultat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.