Krister Sellmans bästa tips inför Toughest

Krister Sellmans bästa tips inför Toughest

Det kommer att bli blött, lerigt, kallt och tufft. På lördag avgörs den första hinderbanetävlingen av Toughest. Fjolårets vinnare Krister Sellman tipsar om hur du klarar av den tuffa utmaningen.

Toughest

Toughest är ett av Nordens mest utmanande hinderbanelopp. Banans sträcka är cirka åtta kilometer lång med ett 40-tal varierande hinder. Det går att delta både individuellt och i lag.

Toughest tour:
Malmö 3 maj
Umeå 17 maj
Oslo 6 sep
Köpenhamn 27 sep
Göteborg 18 okt

Toughest.se

Fenomenet obstacle race även kallat hinderbanelopp, växer kraftigt runtom i världen. Toughest är en av de mest utmanande hinderbanorna i Norden med sin cirka åtta kilometer långa bana med ett 40-tal hinder som kräver alltifrån styrka, uthållighet till balans, smidighet och teknik.

– Den största utmaningen när man deltar i hinderbanetävlingar är att man måste vara allroundtränad. Man vet aldrig vad som väntar i varje moment så det gäller att vara förberedd både fysiskt och psykiskt. För mig hänger den mentala styrkan ihop mycket med min fysiska form, känner jag mig stark så känner jag mig också bättre mentalt förberedd, säger Krister Sellman, vinnaren av Toughest Malmö 2013.

Deltar i Skins-teamet
Förra året deltog Krister Sellman individuellt, men i år kommer han att vara med i Skins-teamet som består av Anna Svensson, Elin Sandgren och William Lagerwall.

– Vårt team är nyligen ihopsatt så vi har tyvärr inte hunnit träna något tillsammans, men det kommer vi att göra framöver. Fördelen med att springa i lag förutom att det är roligt, är att man kan peppa och hjälpa varandra. Just nu tränar jag mest löpning men försöker även att klättra, åka skidor och surfa så ofta jag kan. I perioder tränar jag också en del styrka.

Hur kommer det sig att ni heter ”Skins”?
– Alla i teamet använder sig av Skins kompressionsplagg. De sitter väldigt bra på kroppen och ger en stor rörelsefrihet. Kompressionen medför ökad blodcirkulation vilket leder till bättre uthållighet. Kläderna är lätta och suger inte åt sig mycket fukt, vilket är en stor fördel när man blir blöt under loppen. Den slimmade passformen minimerar även risken att till exempel fastna i taggtråden på kryphinderna.

Vad är det roligaste med Toughest?
– Jag gillar kombinationen mellan ett seriöst arrangerat tävlingsmoment och lekfulla hinder, vem vill inte kräla i lera och klättra i rep? Jag har ställt upp i andra likande lopp men där var inte tävlingen i fokus vilket jag tyckte var tråkigt, det är roligt att tävla!

Krister Sellmans bästa Toughest-tips:

Tveka inte på att ställa upp.
Alla kan delta, klarar man inte av ett hinder får man en straffrunda bestående av en extra löprunda.

Träna smart. Variera din träning och jobba med dina svagheter. En löpare kan behöva fokusera mer på överkroppsstyrka medan en person som styrketränar mycket kan behöva förbättra sin löpning.

Under loppet. Disponera dina krafter smart. En rush i början kan medföra stumma ben i resten av loppet. Försök att ta hindret så avslappnat som möjligt, stressa inte.

Rätt utrustning. Satsa på tajta funktionsplagg som inte blir tunga av vätan. Det är ingen idé att ha mycket kläder på sig även om det är kallt. Kläderna blir snabbt blöta, tunga och kalla. Använd gärna lätta terrängsskor som ger fäste och inte drar åt sig så mycket vatten. 


Skins-teamet:

Krister Sellman
En actionsportande naprapat som helst klättrar, åker skidor och surfar men plågar sig ofta i löpspåret. Han ser med förväntan fram mot årets Toughest-tävlingar och satsar på att försvara sin förstaplats från 2013.

Meriter:
1:a Toughest Malmö 2013
1:a Lergöksloppet Ängelholm 2013
3:a Salomon Trail Tour Kristianstad 2013

sites/default/files/_MG_0794.jpg

Anna Svensson
Anna är en fd. friidrottare som idag  arbetar som Kiropraktor.  Hon älskar nya utmaningar och skulle aldrig ge upp. Uthållighetstävlingar är som gjorda för Anna! Hon blev årets kvinnliga vinnare i Bultofta Brutal.

Meriter:
Vätterrundan
Multisportlopp
Marathon
Öppetspår
Tougest Köpenhamn
Bulltofta Brutal

sites/default/files/_MG_0806-1.jpg

Elin Sandgren
Älskar att träna, alltifrån styrka till löpning och gruppass. Elins starkaste sida är konditionen, den svagaste är koordination. Tycker att det viktigaste med träningen är att man har roligt och kämpar.

Meriter:
Malmö halvmaraton
1:a i iform-loppet

sites/default/files/_MG_0782-2.jpg

William Lagerwall
Är brandmannen som är uppvuxen i Kiruna men som numera är bosatt i Härnösand. William är en riktig äventyrare och har deltagit i Tough Viking, Toughest men även som utmanar i Gladiatorerna. Målet är att vara med i toppstriden i Toughest.

Meriter:
Tough Viking
Toughest Köpenhamn
Utmanar i Gladiatorerna

sites/default/files/william.JPG

 

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.