Kom igång med din löpning på ett smart och skonsamt sätt. Här kan du läsa om varför och hur löpningen kom att bli en viktig del av livet för vår löpexpert och bloggare Elmina Saksi, samt ta del av hennes 4 bästa råd till dig som vill börja springa.
Ett nytt år innebär nystart för många, inte minst med sin träning. Dessutom är det nu många olika lopp arrangeras. 11 rekommenderade motionslopp hittar du här och nedan en inspirerande intervju, samt smarta kom-igång-tips till din löpning.
Så hittade löpexperten Elmina Saksi sin löparglöd
Berätta lite om dig och din träningsbakgrund
– Jag är en 40-årig trebarnsmor från Norrköping. Jobbar främst som gymnasielärare men har även ett företag inom träning och kost. Jag håller i löpgrupper, föreläsningar och arrangerar träningsevent och lopp.
– I vuxen ålder har jag alltid varit aktiv, mitt träningsintresse började på gymmet, jag styrketränade och gick på olika klasser. Fast att jag är utbildad PT hade jag egentligen ingen riktig plan med min träning, mådde bra av den och ett sätt att kunna äta det jag ville. Ca en gång i veckan löptränade jag, tyckte att löpningen var ganska tråkigt och gjorde det mest som en social grej då jag sprang med min bästa vän. Att träna utan en plan och främst av estetiska skäl är såklart inte fel, men idag har jag en annan syn på träning och jag har sällan några problem att motivera mig till rörelse.
Varför fastnade du för just löpning?
– Efter mitt andra barn insåg jag att det inte fanns tid att träna så som jag gjort innan. Jag behövde bli mer effektiv och därför började jag satsa mer på löpning kombinerat med hemmaträning. Sprang ofta med löparvagn och kände att jag verkligen fick ”mycket” träning då den var lastad med två barn och en lat pudel.
– Av ren tillfällighet sprang jag mitt första lopp och jag vet att den kvällen förändrades min syn på löpning. Då insåg jag att det finns potential att utvecklas och den drivkraften gjorde att jag började träna målmedvetet. I takt med att jag ökade på löpningen öppnades även en annan värld, naturen. Jag brukar säga att jag på gamla da´r blivit ”naturreligiös”, för jag uppskattar verkligen olika miljöer och årstider. Balans är viktig mellan prestation och upplevelse.
Vilket är ditt bästa löpminne?
– Svårt att säga ett minne, men det första jag tänker på är de tillfällena när min äldste son (8 år) cyklat bredvid mig på långpass. Då märks det så tydligt hur endorfinerna påverkar honom och han blir extra glad och pratsam.
Vilket är ditt värsta löpminne?
– När jag insåg hur det känns att gå in i väggen på ett marathon. Det berodde på en kombination av slarv med energiintaget under loppet och otillräcklig med långpass inför. Numera tar jag energi som t ex sportdryck redan i uppvärmningen och fyller på var femte kilometer. Och om jag inte hunnit med ett par långpass på minst 3 mil innan ett marathon förväntar jag mig inte jag ska kunna prestera i slutet av loppet.
Vilka är dina bästa tips till den som aldrig löptränat tidigare och vill komma igång?
Kom igång med löpning – 4 tips
1. Bearbeta löpningen mentalt. Jag uppfattar att många tycker att det är tufft att komma igång med löpningen för att man tänker att det är så jobbigt. Det känner jag själv igen, den där ångesten inför något som är utanför bekvämlighetszonen. Försök att se på löpningen ur ett annat perspektiv, löpning kan istället vara en upplevelse, du hinner t ex se mer på samma tid som om du hade promenerat. Variera dig och utforska ditt närområde. Eller se löpningen som lyxig egentid, något du unnar dig och som är bra för dig både fysiskt och mentalt. Fundera på om du föredrar att springa med andra eller själv, i skogen eller på asfalt. En del vill sätta upp tydliga prestationsmål andra blir stressade av det.
2. Deala med dig själv, spring 10 minuter och känns det fortfarande tråkigt/jobbigt så avsluta. Många gånger känns det lättare efter 10 minuter och du kan motivera dig till ytterligare 5 min och därefter nya 5 min. Att sätta upp delmål tror jag är viktigt, då blir det inte lika jobbigt att komma igång.
3. Planera in löpningen, är du någorlunda morgonpigg tycker jag att morgonlöpning är oslagbar. Förbered allt dagen innan, när klockan ringer tänk inte så mycket utan klä på dig, ta en snabb kopp kaffe och kanske något litet att äta. Istället för att känna efter bara GÖR det du planerat. Du piggnar till och har ofta en härlig känsla hela dagen. Och kanske kan de känslan lättare motivera dig till nästa pass. Förslag på veckoplanering hittar du här.
3. Sätt mål. Det tar tid att etablera en vana och att känna att löpningen inte är så tung, för att lura huvudet kan du börja transportlöpa eller ärendelöpa, det är slutmålet som ska vara fokus och tack vare att du är på väg någonstans kan du inte korta din sträcka. På sikt kommer belöningen, våga lita på att det kommer att bli lättare om du håller dig till planen med minst 2 löppass i veckan.
Har du själv några mål med din löpning just nu?
– Att springa ett maraton under 3 timmar och samtidigt fortsätta känna motivation och glädje.
Vad får vi ta del av i din blogg här på SportHälsa?
– Tips på träningspass, löpstyrka, lopp, kost inför lopp och en hel del RaceRapporter. Jag kommer även att besvara frågor om löpning.
Tack för all inspiration Elmina!
Följ Elmina Saksis löparblogg här och för dig som vill hitta ett triggande mål med din löpning.