Det som förut var mest för elitmotionärer har nu blivit en aktivitet för hela familjen. Loppen blir snabbt fulltecknade och allt fler väljer att göra En Svensk Klassiker.
1967 kläckte motionären Lennart Håkansson idén om att samla ihop en fyrklöver av motionslopp för att ge människor inspiration till att motionera året runt. Några år senare blev idén till verklighet, och sedan 1972 har de män som inom en 12-månadersperiod fullföljer Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet utnämnts till En Svensk Klassiker. 1976 infördes Engelbrektsloppet som ett alternativ och därigenom öppnades Klassikern upp även för kvinnor, som på den tiden inte fick starta i Vasaloppet. 1992 lanserades sedan Tjejklassikern och 2006 Halvklassikern.
Sedan starten har cirka 80 000 diplom delats ut till dem som lyckats genomföra En Svensk Klassiker, Tjejklassikern eller Halvklassikern. Nästan 9 000 personer genomför någon av klassikerna varje år. Vill du genomföra En Svensk Klassiker spelar det ingen roll vilket lopp du startar med, bara alla fyra är genomförda under samma 12-månadersperiod. Du behöver inte heller anmäla innan att du planerar för en Klassiker, utan registrerar det på webben efteråt och kan då beställa både diplom och medalj.
Men både Vasaloppet och Vätternrundan brukar ju bli fulltecknade innan man hinner anmäla sig, tänker du kanske, och det stämmer till viss del. Det gäller att vara ute i god tid och planera om man vill genomföra alla loppen. Som tur är finns också några alternativ som gör det lite lättare. Vasaloppet kan ersättas med Öppet Spår eller Engelbrektsloppet och för Vätternrundan finns några startgrupper specifikt för dem som klarat Vasaloppet och vill satsa på en Klassiker.
För att lyckas genomföra samtliga lopp krävs dessutom en hel del träning, och det bästa är att börja bygga upp kroppen från grunden. Att stärka upp leder och ligament är viktigt och därför är lugn distansträning ett måste. Inför varje lopp bör träningen även vara specifik för just den idrotten och när det aktuella loppet är genomfört byter du på ett naturligt sätt till nästa motionsform.
Text: Anna Adolfsson