Kom igång med En Svensk Klassiker

Kom igång med En Svensk Klassiker

Det som förut var mest för elitmotionärer har nu blivit en aktivitet för hela familjen. Loppen blir snabbt fulltecknade och allt fler väljer att göra En Svensk Klassiker.

Experten tipsar - kom igång med En Svensk Klassiker

Lars Erlman är kocken som blev företagsledare och sedan föreläsare och idrottsman. Han om någon har visat att det går att leva som professionell idrottare trots att man aldrig tidigare idrottat i vuxen ålder, inte ens tränat. Lars har bland annat klarat Superklassikern vilket innebär att han under  timmar har cyklat Vätternrundan, sprungit Lidingöloppet, åkt rullskidor från Sälen till Mora samt utfört Vansbrosimningen.

sites/default/files/lars erlman_0.jpgLars Erlman

- Att göra En Svensk Klassiker är ett klokt, roligt och sporrande beslut, säger Lars Erlman. När du anmäler dig till något eller några av loppen i En Svensk Klassiker är mitt första och viktigaste råd: Förbered dig noga. Anpassa mål och träning efter dina förutsättningar. Var noga med att följa din uppsatta plan. Ta gärna hjälp för att göra den plan som just du behöver. Stort lycka till!

1967 kläckte motionären Lennart Håkansson idén om att samla ihop en fyrklöver av motionslopp för att ge människor inspiration till att motionera året runt. Några år senare blev idén till verklighet, och sedan 1972 har de män som inom en 12-månadersperiod fullföljer Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet utnämnts till En Svensk Klassiker. 1976 infördes Engelbrektsloppet som ett alternativ och därigenom öppnades Klassikern upp även för kvinnor, som på den tiden inte fick starta i Vasaloppet. 1992 lanserades sedan Tjejklassikern och 2006 Halvklassikern.

Sedan starten har cirka 80 000 diplom delats ut till dem som lyckats genomföra En Svensk Klassiker, Tjejklassikern eller Halvklassikern. Nästan 9 000 personer genomför någon av klassikerna varje år. Vill du genomföra En Svensk Klassiker spelar det ingen roll vilket lopp du startar med, bara alla fyra är genomförda under samma 12-månadersperiod. Du behöver inte heller anmäla innan att du planerar för en Klassiker, utan registrerar det på webben efteråt och kan då beställa både diplom och medalj.

Men både Vasaloppet och Vätternrundan brukar ju bli fulltecknade innan man hinner anmäla sig, tänker du kanske, och det stämmer till viss del. Det gäller att vara ute i god tid och planera om man vill genomföra alla loppen. Som tur är finns också några alternativ som gör det lite lättare. Vasaloppet kan ersättas med Öppet Spår eller Engelbrektsloppet och för Vätternrundan finns några startgrupper specifikt för dem som klarat Vasaloppet och vill satsa på en Klassiker.

För att lyckas genomföra samtliga lopp krävs dessutom en hel del träning, och det bästa är att börja bygga upp kroppen från grunden. Att stärka upp leder och ligament är viktigt och därför är lugn distansträning ett måste. Inför varje lopp bör träningen även vara specifik för just den idrotten och när det aktuella loppet är genomfört byter du på ett naturligt sätt till nästa motionsform. 

Text: Anna Adolfsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.