Hårdträning skadligt för motionärer

Hårdträning skadligt för motionärer

Att det är bra att träna råder det inga tvivel om, dock börjar allt fler otränade vardagsmotionärer att ägna sig åt extrem hårdträning så som militärträning och crossfit. Nu varnar hjärtläkare för att elitträning kan få allvarliga konsekvenser.

Träning har blivit en livsstil för många och i dag ska träningen gärna vara hård, tung och frekvent. För vardagsmotionärer har det blivit en trend att i allt högre utsträckning ägna sig åt elitidrott.

– Det har blivit mer extremt allting, det är jättetydligt. Och det gäller inte bara korta pass, som ska vara allt hårdare, utan också de längre passen som nu ska vara superlånga och extrema. Människor som tidigare ägnade sig åt Vasaloppet har bytt till Iron man eller Ö till ö, säger Niklas Psilander, forskare vid GIH, Gymnastik och idrottshögskolan till SVT.

Risker med överträning
För den som är otränad kan det dock vara farligt med extrem hårdträning. Hjärtläkaren Mårten Rosenqvist på Danderyds sjukhus förklarar att överträning ökar risken för förmaksflimmer vilket är en sjukdom som med åren ökar risken för att få stroke.

– Stroke är en väldigt hemsk sjukdom. Jag är inte riktigt säker på att dessa konsekvenser står riktigt klart för dem som tränar väldigt tungt i dag. Men det här kan bli ett problem framöver. Och jag tycker det är viktigt att man höjer ett varnande finger för den här typen av aktiviteter. Träning marknadsförs ju i dag som om det är något slags undermedicin utan biverkningar och så är det inte, säger hjärtläkaren Mårten Rosenqvist på Danderyds sjukhus.

”Träna mindre”
Till Mårten Rosenqvist kommer numera flertalet patienter som han inte träffade på för tio år sedan.

– De kommer till mig och har någon slags rubbning på hjärtrytmen och undrar om de ska träna mer, men jag brukar förklara att de ska träna mindre, säger han.

Välj rätt träningsform
Vidare menar Niklas Psilander att det är viktigt att ta hänsyn till sin ålder och sin livssituation då man väljer sin träningsform.

– Det forskningen visar är att det faktiskt är bättre att regelbundet vara fysiskt aktiv på en låg intensitetsnivå, som att ta lugna promenader till bussen, än att man kör stenhårt några gånger i veckan och sedan sitter still resten av tiden, säger Niklas Psilander till SVT.

 

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.