7 hälsofördelar med vin

hälsofördelar med vin

Allt handlar såklart om dig som person, mängd och frekvens, men tar vi hänsyn till detta finns det flera hälsofördelar med vin. Här tar vi upp sju.

Innehållet av antioxidanter är kanske den främsta av alla hälsofördelar med vin du känner till? Nu finns det lite olika typer av vin och generellt kan det vara så att vinerna som är lite sötare inte är rekommenderade att dricka lika ofta, eftersom de innehåller mycket socker. Men det finns ändå en hel del andra hälsofördelar med vin som vi går igenom nedan, där rekommendationerna är max ett till två glas om dagen.

7 hälsofördelar med vin

  1. Antioxidanter. Rött vin innehåller ämnet resveratrol som anses verka antiinflammatoriskt och vara bra för korttidsminnet. Den del av hjärnan som styr inlärning och minne stimuleras av detta ämne.
  2. Bra för hyn. Reservatrol kan också vara en hjälp för hyn och motverka acnen. Ämnet kan nämligen hämma utvecklingen av de bakterier som orsakar acne. Dricka alltså inte bara för livet och minnet av det. Drick för skönhetens skull!
  3. Minskad risk för leversjukdom. Förutsatt att du dricker en lagom mängd vin per vecka kan detta motverka utveckling av fettleversjukdom. Den här sjukdomen orsakas inte av alkohol och är den vanligaste formen av leversjukdom i västvärlden.
  4. Ger fina tänder. Du bör kanske dricka med sugrör för att inte missfärga dina tänder med rödvinet. Men precis som att du kan få finare hud då bakterier hämmas kan du få bättre munhälsa av vinet. Bakterier som kunde ha orsakat till karies blir färre.
  5. Motverkar depression. När du dricker ett glas vin känner du dig avslappnad och kanske också lite gladare. Det finns till och med studier som visar att några glas vin i veckan kan motverka depression. Risken för att du drabbas av klinisk depression tycks minska om du dricker vin regelbundet.
  6. Jämnare blodsocker. Studier visar att du kan få jämnare blodsockernivåer av att dricka vin.
  7. Gott och socialt. Det finns en uppsjö goda viner att utforska. Att smaka nya viner ihop med andra är en typsikt trevlig aktivitet som bygger gemenskap och vänskap. Mer om det längre ner.

Hur mår du av vinet?

Precis som med alla hälsoråd är punkterna ovan individuellt och inget är bra att överkonsumera. För mycket vin kan snarare ha motsatt effekt, men om du mår bra av det vin du dricker, inte får problem med huvudvärk eller svårigheter att fungera på jobbet ligger du antagligen på en vettig konsumtionsnivå. Ett till två glas vin om dagen som mest är rekommendationen för ovanstående hälsofördelar och gärna lite utspritt. Om du däremot märker att du inte kan hoppa över några dagars vindrickande är det kanske dags att ändra din livsstil.

Källor: Dermatology and Therapy, Medical News Today, ACS Publications, American Journal of Epidemiology, Mail online health

Vill du lära dig mer om vin och provsmaka nya sorter under trevlig omständigheter? För tredje året i rad arrangerar vår systersajt Vinsider årets roligaste vinprovning – Vin i köket.

Varmt välkommen på en vinprovning utöver det vanliga. Med en biljett får du tillgång till viner från hela världen. Du provar de viner du vill från 8 olika leverantörer som korkar upp sina favoriter och delar med sig av vinkunskap. Mingla runt i Ballingslövs inspirerande showroom, ät gott och njut till toner av livemusik.

När: 19 oktober kl 18:00–21:00

Plats: Ballingslöv Södermalm, Åsögatan 116, 11624 Stockholm

Pris: 399 kr/ person

Betalning till: Bg nr 5023-6637. Bokningen är bindande.

Anmälan: Mejla anmälan till [email protected]. Ämne: Vin i köket.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras