Bästa padelracket är individuellt och olika från person till person

I padel finns det en hel del variationer av racket som påverkar ditt spel på olika sätt, och det bästa padelracket är individuellt och olika från person till person. Som nybörjare vill man inte ha ett proffsracket, och vice versa. Idag ska vi gå igenom allt du behöver veta för att välja rätt racket för dig och din nivå.

Formen

I padel så finns det tre primära racketformer, och några fler i spektrumet mellan dem. Dessa tre former är anpassade för olika typer av spelare och att välja rätt form kan göra stor skillnad i ditt spelande.

Rund form

Som nybörjare är ett runt padelrack det bästa alternativet, då denna form ger mest kontroll över ditt spel. Den optimala träffytan ligger lägre ner på racket vilket gör racket mer förlåtande. Trots att formen är bäst anpassad för nybörjare så är det många inom eliten som också använder det. Defensiva spelare föredrar ofta den runda formen på grund av den optimala kontrollen.

Fördelar

 • Bra kontroll
 • Bra för nybörjare
 • Enklast att använda
 • Stor träffyta

Nackdelar

 • Mindre kraftfulla slag

Droppform

Droppform är en hybrid mellan ett runt och diamantformat racket. Det är anpassat för spelare som varierar mellan aggresivt och defensivt spel, både för tävlingsspelare och avancerade motionärer. Den optimala träffytan är ganska stor, och sitter lite högre upp än ett runt racket, vilket ger en större kraft i slagen med kostnad av lite mindre kontroll.

Fördelar

 • Passar bäst för spelare med varierande stil
 • Bättre kontroll än ett diamant racket
 • Bättre kraft än ett runt racket

Nackdelar

 • Sämre kraft än ett diamant racket
 • Sämre kontroll än ett runt racket

Diamantformat

Padelracket med diamantform är bäst anpassat för avancerade spelare. Den optimala träffytan sitter högt upp på racket, vilket ger mycket mer kraft i slagen, med större risk för felträff. Ett diamantformat padelrack har oftast en högre balanspunkt, vilket gör att det kan kännas tyngre och mindre kontrollerbart, men det ökar också möjligheten för kraftigfulla slag.

Fördelar

 • Kraftiga slag
 • Bästa racket för avancerade spelare

Nackdelar

 • Mindre kontroll
 • Högre risk för felslag

Vikt

Ett vuxenracket väger mellan 330-390 gram. Vikten spelar stor roll på ditt racket då ett lättare ger bättre kontroll, medans ett tyngre ger mer kraft i slagen. Generellt så passar ett lätt racket bättre för nybörjare eller folk som får lätt ont i handleder och armbågar. Tyngre racket passar oftast bättre till mer avancerade spelare eller de som spelar ofta.

Tjocklek

Padelracketar har oftast två olika tjocklekar, 36 eller 38 mm. Ett tunnare racket är oftast lättare och enklare att använda, medans ett tjockare ger mer kraft i slagen. Båda typerna kan användas av nybörjare och är mer en personlig preferens än en viktig faktor i ditt spel.

Yta

Ytan på ett padelrack kan bestå av olika material. Oftast så är det antingen gjort av glasfiber, kolfiber eller grafit. Beroende på vilket material du väljer så kommer din spelstil påverkas. Kolfiber är ett av de vanligaste i high-end racket, då det ger en hård yta för mer kontroll och är väldigt hållbart. Ibland så kan det finnas en blandning av glasfiber och kolfiber, detta ger mer flexibilitet för kraftigare slag med kostnad av lägre kontroll. Grafit används oftast som en hybrid, då det ger en bra balans mellan kontroll, kraft och hållbarhet.

Numera finns det även rackets med strävare yta, dessa ger bättre hugg när du får till ett slag och ger dig en större möjlighet att kunna spinna bollen.

Kärna

Kärnan på padelracket kan bestå av olika varianter av EVA gummi eller skum. Kärnan påverkar kraften och kontrollen i slaget, då ett hårdare gummi ger mindre kraft och mer kontroll och ett mjukare gummi eller skum ger mer kraft i slagen med mindre kontroll. När du köper ett padelracket så är det alltid värt att lägga en extra tanke på kärnan, då det påverkar mycket på spelplanen.

Hur man skyddar sitt padelracket

Man vill självklart att ett padelrack ska hålla så länge som möjligt, därför är det viktigt att skaffa ett fodral för ditt racket, det skyddar mot fukt, report och skador under transport.

Sedan finns det även ramskydd som skyddar ditt raket mot report och andra skador både före, under och efter padelmatcherna. 

Välj rätt racket för din nivå

För att hitta rätt padelracket för din nivå finns det en hel del att tänka på. För att underlätta för dig så kommer här en liten sammanfattning av hur du väljer rätt padelracket för dig och din nivå.

Nybörjare

Om du är ny till padel vill du helst ha ett racket med rund form i kolfiber med lättare vikt och en hårdare kärna. Detta ger dig den absolut bästa kontrollen så att du inte missar dina slag. Om du är något mer bekväm så kan du även prova med en mjukare kärna eller en kolfiber/glasfiber mix för lite mer kraft i slagen.

Mellannivå

När du har några matcher under bältet så kommer du känna dig mer säker på bollkontrollen, då kan man lägga mer fokus på att få kraftigare slag. Då kan man antingen byta mot ett mjukare racket eller byta till droppformen. Det kommer ta några matcher innan man blir helt bekväm, men du kommer definitivt se skillnad i kraften.

Avancerad

När din bolkontroll är top-notch så är ett diamantformat racket det bästa valet. Det ger enorm kraft i slagen och passar perfekt för aggresiva spelare. Ytan och kärnan kan väljas efter personlig preferens, om du är villig att offra lite kraft för ökad kontroll.

Slutsats

Att investera i ett padelrack speciellt anpassat för dig och din nivå är jätteviktigt för att du ska få ut max i ditt padelspelande. Hos Elitepadel kan du läsa mer om en rad olika padelracketar anpassade för personer som endast är intresserade av att spela padel på motions nivå samt för dem som är tävlingsspelare.

Läs mer om deras padelrackets här

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.