Våga testa mer vegetariskt

Måndag igen. Jag gillar måndagar. Tycker bättre om måndagar än tisdagar. Vet inte varför men just måndagar känns alltid som en ny start. En möjlighet att göra något bra. Kanske börja med en ny bra vana. Men det tar lång tid att skapa en ny vana och det krävs både motivation och en hel del disiplin för att hålla fast vid något som är nytt. Gör det inte för stort eller för svårt och låt det ta tid.

Måndag igen. Jag gillar måndagar. Tycker bättre om måndagar än tisdagar. Vet inte varför men just måndagar känns alltid som en ny start. En möjlighet att göra något bra. Kanske börja med en ny bra vana. Men det tar lång tid att skapa en ny vana och det krävs både motivation och en hel del disiplin för att hålla fast vid något som är nytt. Gör det inte för stort eller för svårt och låt det ta tid.

Nu kommer jag till vad jag tänkte tipsa om för ny vana som nog inte är för svår att genomföra. Det är att t.ex ta måndagen till en köttfri dag (självklart kan du ta vilken dag i veckan som du tycker passar dig bäst). Vi äter lite för mycket kött enligt SLV och 1 köttfri dag i veckan klarar alla. Jag har inte ätit kött på över 20 år och mår prima (mina värden är också väldigt bra enligt min läkare). Men självklart behöver man inte gå så långt som jag har valt att göra men lite mindre, framför allt rött kött och chark, mår både kroppen, naturen och djuren bra av.

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark/

Det här tycker jag är otroligt gott och praktiskt när maten sköter sig själv i ugnen.

sites/default/files/IMG_3706.JPG

Jag skalar råa rödbetor, morötter, sötpotatis och palsternackor. Sprider ut rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Sedan ringlar jag lite olivolja över och kryddar med örtsalt. Ställer in i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter (tänk på att alla ugnar är olika snabba och min är rätt snabb) Jag gillar när grönsakerna har tuggmotstånd och inte är alldeles ”svampiga”. Till de här har jag lite blandade råa grönsaker och lite smulad chèvreost. 

En annan favorti kan se ut så här:

sites/default/files/IMG_3567.JPGEn blandning av mycket råa grönsaker, surkål (bra för tarmbakterierna), lite bär från trädgården, och avocado.

Självklart kan man lägga till en fiskbit eller kyckling till det här om man känner att man behöver mer mat.

Hoppas ni får en bra (köttfri) måndag 🙂

No Comments Yet

Comments are closed